بررسی عکس‌العمل لاین‌های نخود سفید زمستانه در کشت پائیزه در شرایط دیم شمال خراسان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,134

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_061

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

نخود ذاتاً گیاهی سرمادوست بوده و برای آب و هوای مناطق پرباران و گرمسیری مناسب نیست. هدف از کشت زمستانه یا انتظاری، حداکثر استفاده از بارندگیها است به ویژه در مناطقی که دارای زمستانهای طولانی بوده یا به خاطر بارندگیهای بهاره امکان هرگونه عملیات تهیه زمین را در بهار سلب میکند. اما روش کشت پائیزه معمولاً در مناطق کم‏ارتفاع و در طول فصل پائیز انجام میگیرد. لازمه کشت پائیزه وجود ارقام مقاوم به سرما است. این تحقیق دارای دو آزمایش جداگانه بود که اولی در سال زراعی 81-1380 با تعداد 36 لاین و رقم و آزمایش بعدی در سال زراعی 82-1381 با استفاده از 41 لاین و رقم هر یک در قالب طرح آزمایش بلوکهای کامل تصادفی با دو تکرار اجرا گردید. در آزمایش دوم پس از هر دو لاین یک شاهد تکرار شونده حساس به سرما نیز کشت گردید. موارد یادداشت برداری عمدتاً شامل تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی ، درصد پوشش، ارتفاع بوته، ، شاخصهای عینی تحمل به سرما، وزن صددانه و عملکرد دانه بود. عملیات داشت از قبیل وجین و مبارزه با آفات مطابق معمول انجام گردید. محاسبات، تجزیه آماری و مقایسات میانگینها با استفاده از برنامه‌های رایانه‌ای انجام گردید. نتایج نشان داد که در آزمایش اول از لحاظ کلیه صفات مورد نظر به استثناء صفت ارتفاع بوته، بین لاینهای مورد بررسی اختلاف آماری قابل ملاحظه (در سطح 1%) وجود داشت. بیشترین میانگین عملکرد به میزان 306/5کیلوگرم در هکتار مربوط به لاین FLIP 82-150C و پس از آن مربوط به لاین ILC 482 با میانگین 297 کیلوگرم در هکتار بود. تعداد 9 لاین دارای عملکردی بالاتر از شاهد محلی بودند. در آزمایش دوم نیز بین کلیه صفات ثبت شده به استثناء صفت ارتفاع بوته اختلاف آماری معنی دار در سطح 1% وجود داشت. بیشترین میزان عملکرد مربوط به لاین FLIP 97-179C با متوسط عملکرد 1330 کیلوگرم در هکتار و پس از آن لاین FLIP 00-78C با متوسط 1310 کیلوگرم در هکتار بود. تعداد 39 لاین دارای عملکرد برتر نسبت به شاهد تکرارشونده داشتند. میانگین عملکرد شاهد در این آزمایش 458 کیلوگرم در هکتار بود.

نویسندگان

علی اکبر محمودی

عضو هیئت علمی (مربی پژوهش) مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

سید حسین صباغ پور

عضو هیئت علمی معاونت موسسه تحقیقات دیم (سرارود)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • رستگار، جلال. 1374. مکانیسم و اهمیت تحمل به سرما در ...
  • صادقی‌پور، امید. 1380. علم تولید گیاهان زراعی، بخش اول: حبوبات. ...
  • باقری، عبدالرضا ؛ احمد نظامی؛ علی گنجعلی و مهدی پارسا. ...
  • ICARDA. 2001 .ICARDA Annual Report 2000. International Center for Agricultural ...
  • Singh, K.B.; R.S. Malhotra; M.C. Saxena; and G. Bejiga.1997. Superiority ...
  • % level). The highest yield means belonged to FLIP 82-150C ...
  • In the second trial, there were significant differences about all ...
  • نمایش کامل مراجع