قلمرو نقش زمان و مکان در فرایند اجتهاد

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 987

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RAZICONF01_175

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

اجتهاد عبارت است از فرآیند استنباط احکام که ابزاری در دست فقیه برای تطبیق دادن محتوای شریعت با نیازهای متغیر هر عصر، پویندگی و بالندگی اجتهاد در گرو آگاهی به روح زمان و نیازهای آن است، لذا تحول در شیوه اجتهادی یک امر طبیعی است که به دنبال تحول در موضوعات، ملاکات تعلق احکام به آنها و بعضاً تحول در احکام میباشد در بعضی موارد تغییر در موضوعات یک تحول ماهوی است و در بعضی موارد تحول کارکردی که برحسب شرائط زمان و مکان و فصاحت عرف به وجود می آید. نظریه نقش زمان و مکان در اجتهاد و فقاهت از دیرباز بین فقها سابقه داشته است هرچند امام خمینی (ره) آنرا احیاء و تعمیق بخشید و وارد فقه سیاسی کر د. قلمرو تأثیر زمان و مکان در فقه بیشتر به تغییر موضوعات احکام مربوط میباشد که به تبع آن احکام نیز تغییر میکن د. در بعضی موارد ملاک تعلق حکم به موضوع تغییر میکند که این امر نیز باعث تعلق حکم جدید به موضوع میشود. و یا بر اثر بوجود آمدن شرائط و مقتضیات تازه، حکم سابق کارایی خود را از دست داده و فقیه با توجه به شرائط و مقتضیات جدید، حکم دیگری را برای موضوع مذکور استنباط میکند؛ البته این تغییر و تحول در چارچوب و سازگارتعریف شده علمی و به دور از هرگونه افراط و تفریط باید باشد. نظریه نقش زمان و مکان در اجتهاد باعث بالندگی و پویایی فقه گشته و در پرتو آناجتهاد ظرفیت توسعه یافتهای پیدا میکند که بتواند همزمان با پیشرفت علوم، پاسخ گوی تمام مسائل جدید بوجود آمده برای جامعه اسلامی باشد.

نویسندگان

خلیل الله احمدوند

استادیار گروه الهیات دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اسحق فیاضی، م؛ 1414/2/27ق/ 1992م، مجله النور «شهریه الاسلامیه»، ص: ...
  • امام خمینی(ره)، ر. (1385)، صحیفه امام، مجموعه آثار، چاپ چهارم، ...
  • تقوی، . (بی‌تا)، تحول موضوعات در فقه، مجله فقه اهل ...
  • رضایی، م.ع. (بی‌تا)، دیدگاه ها درباره تاثیر عنصر زمان و ...
  • سروش، ع. (1370)، قبض و بسط تئوریک شریعت، موسسه فرهنگی ...
  • قائم مقامی، س.ع. (1369)، نقش دو عنصر زمان و مکان ...
  • مطهری، م. (بی‌تا)، فقه و حقوق (مجموعه آثار)، چاپ اول، ...
  • نمایش کامل مراجع