بررسی وضعیت آلودگی تعدادی از گیاهان دارویی به نماتد ریشه گرهی (Meloidogyne javanica) در شرایط کنترل شده

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 693

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_037

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

نقش و اهمیت گیاهان دارویی در بهبود سطح سلامت و ارتقای کیفیت زندگی مردم و همچنین ایجاد فرصت های شغلی از طریق تولید اقتصادی گیاهان دارویی و فراورده های آنها ایجاب می نماید مسائل گیاهپزشکی در زمینه تولیدات گیاهان دارویی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. عوامل بیماری زای خاکزاد از جمله نماتدهای ریشه گرهی (.Meloidogyne spp) کشت و کار متمرکز گیاهان دارویی را همانند سایر محصولات محدود می سازند. در این تحقیق عکس العمل 9 گونه گیاه دارویی شامل نعناع فلفلی (Mentha piperita)، بارهنگ (Plantago major)، مرزنجوش (Origanum majorana)، همیشه بهار (Calendula officinalis) ، رازیانه (Foeniculum vulgare)، بومادران گل سفید (Achillea millefolium)، بادرنجبویه (Melissa officinalis)، بابونه (Matricaria chamomilla) و شاهدانه (Cannabis sativa) در برابر نماتد ریشه گرهی گونه M.javanica مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بمدت 2 ماه در اتاقک رشد و در خاک استریل در دمای 25 تا 27 درجه سلسیوس با مایه زنی 5000 عدد تخم ولارو نماتد در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 ترار انجام گرفت. ارزیابی وضعیت آلودگی گیاهان دارویی به نماتد ریشه گرهی با شمارش تعداد گره ها و براساس درجه دهی شاخص گال، پیشنهادی تایلروساسر (1978، Taylor&Sasser) بصورت صفر تا پنج درجه بندی گردید. نتایج این بررسی نشان داد گیاهان دارویی بادرنجبویه، همیشه بهار و بابونه با تعداد مگال بیش از 100 عدد و شاخص گال پنج بعنوان حساس ترین گیاهان دارویی به نماتد M.javanica در بین گیاهان دارویی مورد آزمایش شناسایی شدند و گ یاه نعناع فلفلی، مرزنجوش و بومادران با یک گال در ریشه و شاخص گال یک کمترین آلودگی را به این گونه نشان دادند و دو گیاه شاهدانه و بارهنگ با شاخص گال 3 از مقاومت جزئی برخوردار بودند و در گیاه رازیانه هیچ گال یا گره در ریشه مشاهده نگردید.

کلیدواژه ها:

نماتدریشه گرهی (Meloidogyne javanica) ، گیاهان دارویی

نویسندگان

امیر احمدیان یزدی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

عبدالله رستگار پیمانی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • -احمدیان یزدی، امیر 1383.گونه ها ونژادهای فیزیولوژیک نماتد گره ریشه ...
  • -نصراصفهانی، مهدی .، کریمی پورفرد، ‌هادی واحمدی، علیرضا1387.بررسی وضعیت آلودگی ...
  • -Sasser, J.N.(1 979.Economic important of Meloidogyne in tropical countries. In:Root-Knot ...
  • نمایش کامل مراجع