تأثیر تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلیکول بر روی گیاه چه ترتیزک (Lepidium sativum)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 876

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_229

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

شاهی یا ترتیزک گیاهی است با نام علمی (.Lepidium sativum L) متعلق به خانواده چلیپاییان که در هند، امریکای شمالی و قسمتی از اروپا در سطح وسیع کشت می شود. این گیاه در اروپا و امریا به عنوان سبزی استفاده می شود و در هند، دانه های این گیاه استفاده غذایی دارد (نادکارینی و همکاران، 1954). حدود یک سوم کره زمین را مناطق خشک و نیمه خشک در بر رگفته است که وسعت آن بیش از چهل و پنج میلیون کیلومتر مربع تخمین زده شده است که سهم ایران بیش از یک و نیم میلیون کیلومتر مربع است (ابوالحسنی و همکاران، 1385). در بین تنش های غیر زنده، خشکی از مهمترین عوامل محدود کننده بوده که باعث کاهش عملکرد در محصولاتی می شود که به صورت دیم یا دوره ای در معرض آن قرار می گیرند. در گ یاه عدس با کاهش پتانسیل آب، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه کاهش یافت. در میان پارامترهای مورد اندازه گیری طول ریشه چه بهترین شاخص برای ارزیابی پاسخ ارقام به تنش خشکی بود (کیانی و همکاران، 1377). در گیاه ریحان با کاهش پتانسیل آب، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر ریشه چه و ساقه چه و وزن تر دانه کاهش یافت. در این گیاه رشد ریشه ها کمتر از رشد اندام های هوایی تحت تأثیر تنش خشکی قرار گرفت (حسنی، 1384). رضازاده و کوچکی (1384) در آزمایش خود بر جوانه زنی بذرهای زنیان، رازیانه و شوید مشاهده کردند که با اعمال تنش شوری و خشکی در دماهای مختلف، درصد و سرعت جوانه زنی و همچنین طول ریشه چه و ساقه چه تمامی گونه ها کاهش یافت. با توجه به اهمیت گیاه شاهی و نظر به کمبود آب آبیاری و نزولات در کشور، بررسی واکنش گیاه شاهی به سطوح مختلف خشکی حائز اهمیت است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی واکنش گیاه شاهی به سطوح مختلف تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلیکول در رشد رویشی گیاه انجام گردید.

نویسندگان

مژده مهدی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

نسترن همتی

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حسنی، ع.، 1384. اثر تنش آبی ناشی از پلی اتیلن ...
  • کیانی، م.ر.، باقری، ع.ر .و نظامی، ا.، 1377. عکس العمل ...
  • رضازاده ز .و کوچکی ع.1384. بررسی واکنش جوانه زنی بذر ...
  • Nadkarni K.M .&Nadkarni A.K.(1 954)Lepidium Sativum Linn In :The Indian ...
  • _ Aboulhasani, M., Lakzian, A., Haghnia, G.H. and S archeshmehp ...
  • نمایش کامل مراجع