شبیه سازی فرایند تزریق دی اکسید کربن به عنوان یک روش ازدیاد برداشت و مقایسه با سایر روشهای ازدیاد برداشت

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,905

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RESERVOIR03_132

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

بر اساس اطلاعات موجود تقاضای نفت خام تا سال ۲۰۳۰ به ۳۸ میلیارد بشکه در سال خواهد رسید و عرضه آن با فن آوری های کنونی به کمتر از ۲۴ میلیارد بشکه تنزل خواهد یافت. این یعنی مقدار نفتی که ارزان و سریع تولید می شود رو به کاهش است. بنابراین بایستی سعی شود حداکثر میزان تولید نفت استحصال شود. هدف از این تحقیق مطالعه و مقایسه روشهای مختلف ازدیاد برداشت شبیه سازی شده (تزریق آب، تزریق امتزاجی گاز دی اکسید کربن با دبی های مختلف و تزریق همزمان و متناوب آب و گاز) بر روی شاخص تولید یکی از میادین نفتی جنوب غرب ایران می باشد، تا مناسب ترین روش و بهترین دبی تزریقی جهت تولید بیشینه از این مخزن، مشخص گردد. نتایج به دست آمده حاکی از این بوده که فرایند تزریق امتزاجی بالاترین بازیافت را داشته که این امر به دلیل حل شدن گاز در نفت، کاهش گرانروی، انبساط نفت، کاهش کشش سطحی بین نفت و سنگ مخزن بوده که باعث حرکت نفت در داخل شبکه حفرات خواهد شد. فرایند تزریق همزمان و متناوب آب و گاز (WAG & SWAG) به صورت غیر امتزاجی می باشد که علت عدم امتزاج پذیری این گاز در این فرایند کم شدن تزریق پذیری گاز دی اکسید کربن در مخزن به دلیل قابلیت انحلال گاز دی اکسید کربن در آب می باشد (این مورد با افزایش فشار نیز بیشتر می شود.)، در هنگام تزریق این گاز غلظت بی کربنات ها در آب افزایش یافته که این امر باعث رسوب در اطراف چاه تزریقی شده و بر برداشت نفت تاثیر منفی خواهد گذاشت (به دلیل کاهش تزریق پذیری چاه به علت رسوب آسفالتین فشار مخزن کاهش می یابد،) از مزایای این روش علاوه بر کاهش هزینه های سرمایه ای، کاهش قابلیت تحرک پذیری و ایجاد جبهه حرکت پایدار، افزایش سطح تماس سیال تزریقی و نفت، افزایش بازده جاروبی می باشد که این مورد زمان رسیدن سیال تزریقی به چاه های تولیدی را به تاخیر خواهد انداخت. تزریق آب در این میدان نیز بدلیل نفت دوست بودن سنگ مخزن دارای ضریب برداشت بالایی نیست (سیال تزریقی تنها باعث تثبیت فشار می شود.)

کلیدواژه ها:

ازدیاد برداشت ، تزریق همزمان آب و گاز ، تزریق متناوب آب و گاز ، تزریق امتزاجی ، تزریق غیرامتزاجی ، نرخ بازده داخلی ، ارزش خالص فعلی

نویسندگان

احمدعلی ناسوتی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

سعید جمشیدی

دانشگاه دانشگاه صنعتی شریف

عبدالمجید اسدی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • تهران، 29 خرداد ماه 1393 مجری: هم اندیشان انرژی کیمیا ...
  • Gao P., T.B.a.P.G., Strategies for Evaluation of the CO2 Miscible ...
  • A. Al-Dliwe and K. Asghari, U.o.R., Reservoir Characte rization and ...
  • Rathmell, _ F. I. S and Hassinger, R. C, , ...
  • Metcalfe, R.S., Effects of Impurities On Minimum Miscibility Pressures and ...
  • نمایش کامل مراجع