ارزیابی تاثیر جنس زمین در ناپایداری دانه های مسیر راه، مطالعه موردی مسیر گرمابدر - دشت لار

سال انتشار: 1379
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,691

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI04_130

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1385

چکیده مقاله:

نخستین گام در انتخاب مسیر یک راه بویژه در نواحی کوهستانی، ارزیابی میزان پایداری دامنه ها در طول آن می باشد. عوامل زیادی در پایداری دامنه ها مؤثر است که ویژگی های زمین شناسی و ابعاد هندسی دامنه ها از جمله این عوامل در منطقه مورد مطالعه می باشندو راه گرمابدر-دشت لار به طول 5 کیلومتر، قطعه دوم مسیر اصلی راه در دست احداث تهران-علمده را تشکیل می دهد. این قطعه در مسیر خود، دو گردنه کوهستانی خاتون بارگاه و یونه زار را در بر می گیرد. با توجه به تنوع سنگ شناسی و ساختارهای زمین شناسی منطقه، دامنه های مشرف بر مسیر راه رفتارهای مهندسی و مکانیکی متفاوتی را از خود نشان می دهند. قسمت هایی از مسیر که شامل سنگ های شیلی سازند شمشک است، بیشترین آثار ناپایداری دامنه ای را نشان می دهند. همچنین در تحقیق ملاحظه گردید با افزایش ارتفاع دامنه و زاویه شیب، ناپایداری دامنه افزایش می یابد.

نویسندگان

علی ارومیه ای

استادیار زمین شناسی مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس

سهراب شهریاری

دانشیار زمین شناسی، دانشگاه شهید بهشتی

پروین خدادادی

کارشناسی ارشد زمین شناسی، دانشگاه شهید بهشتی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خسرو نهرانی خسرو، 1367، کلیاتی درباره جبه‌نساسی ابران و مقاطفع ...
  • Das B. N1., 1994, Principles _ cngineering, _ cd., _ ...
  • نمایش کامل مراجع