مطالعات زمین شناسی و معدنی بر روی کانسار زغالسنگ سنگرود با نگرشی ویژه بر بلوک مرکزی(تونل شماره 9)-البرز غربی،شرق لوشان،گیلان

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,514

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI16_221

تاریخ نمایه سازی: 8 بهمن 1391

چکیده مقاله:

کانسار زغالسنگ سنگرود یکی از بزرگترین کانسارهای زغالسنگ ایران بوده که در استان گیلان و در 25 کیلومتری شرق شهر لوشان واقع گردیده است. حوزه زغالدار سنگرود در بخش شرقی تاقدیس آغوزبین- سنگرود جای گرفته و توسط گسل کندوان- بیورزن محدود شده است. قدیمی ترین رسوبات منطقه را سنگهای آهکی و دولومیتی خاکستری سازند الیکا به سن تریاس تشکیل می دهند که بر روی این دولومیت ها، سازند زغالدار شمشک به سن تریاس فوقانی- ژوراسیک زیرین (بخش کلاریز و آلاشت) با تناوبی از ماسه سنگ، شیل، ماسه سنگ آهکی، گراولیت کوارتزی، آرژیلیت و سیلت قرار گرفته است که مجموعا توسط کنگلومراها و سنگهای آهکی سازند لار و ولکانیک های پالئوژن پوشیده شده اند. معدن سنگرود شامل سه بلوک شمالی، مرکزی و جنوبی بوده که بلوک مرکزی و جنوبی به عنوان یک شبکه مستقل معدنی تحت عنوان بلوک مرکزی شناخته می شود. عملیات استخراج بر روی این کانسار به صورت زیر زمینی می باشد. لایه زغال در بلوک مرکزی سه لایه ای و بندرت چهار لایه ای بوده که ضخامت آن بین 0.1-0.5 تا 0.3-0.8 متر تغییر کرده و دارای شیب عمومی 30 درجه می باشد. بر اساس مطالعات پتروگرافی زغالسنگ کانسار سنگرود از نوع نیمه مات دوروکلارن تا مات دورن با ویترینیت 78-51 درصد بوده و از منشاء هومیکی ( عمدتا گیاهان سیکادوفیت) می باشند. طبق نتایج تجزیه های شیمیایی میزان خاکستر( Ash) این زغالسنگ ها کم تا متوسط و در حد 8-5 درصد و گوگرد آن نیز کم و حدود 1-0.6 درصد می باشد. این زغالسنگها بیشتر از نوع کک شوی معمولی و کک شوی چرب بوده و از لحاظ درجه زغال شدگی (Reflected light) در گروه زغالسنگ های ساب بیتومینه (زغالسنگ قهوه ای سخت) و بیتومینه قرار می گیرند. کانسار سنگرود به عنوان یک کانسار رسوبی قاره ای بوده که در یک محیط رسوبی جریانی- غرقابی و مردابهای گرم تشکیل گردیده است.

نویسندگان

جمشید حبیبی

کارشناس ارشد زمین شناسی اقتصادی و کارشناس ناظر معدن زغالسنگ سنگرود، ش

جلال حیدری

کارشناس زمین شناسی و سرپرست گروه نظارت معدن زغالسنگ سنگرود، شرکت زغال

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بهره مند.م، مهرپرتو.م، قلمقاش.ج، 1381، نقشه زمین شناسی 1/100000 جیرنده، ...
  • مهندسین مشاور همپابهینه، 1387، گزارش طرح بهره برداری معدن زغالسنگ ...
  • یزدی.م، 1382، زغال سنگ (از منشاء تا اثرات زیست محیطی)، ...
  • Bouska V, 1981, Geochemistry of Coal, Academia, Prague, pp. 128-141. ...
  • Bouska V & J. Pesek, 1999, Quality parameters of lignite ...
  • kural O., 1994, Coal (Resources, Properties, Utilization, Pollution), Ozgun Ofset, ...
  • Shariat Nia H., 1993, Geological characteristics of the Parvadeh region ...
  • نمایش کامل مراجع