بررسی اثر مواد آلی از منابع مختلف بر خواص شیمیایی خاک و عملکرد محصول

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,653

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_096

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

به دلیل کمی باران، تبخیر زیاد و بالا بودن میزان درجه حرارت سالیانه دراستان یزد امکان تشکیل مواد الی به طور طبیعی درخاکهای مذکور ضعیف و بسیارناچیز می باشد. از طرفی با توجه به عدم رعایت صحیح تناوب زراعی، جمع آوری بقایای گیاهی و تعلیف احشام، مواد آلی اکثر زمینهای زراعی این مناطق با گذشت زمان و روز به روز فقیرتر می گردد. مواد آلی بعلت اثرات سازنده ای که بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و حاصلخیزی خاک دارند، بعنوان یکی از ارکان حاصلخیزی خاک شناخته شده اند (1). افزایش مواد آلی در خاکهای زراعی علاوه بر بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی، حلالیت فسفر و برخی از عناصر کم مصرف را افزایش می دهد. بنابراین برای کشاورزی پایدار و حفظ کشاورزی برای نسل آینده مواد آلی خاک بهره نحوی که بایستی افزایش یابد (2). در اصلاح خاکهای اهکی سدیم کارایی انتقال سدیم با استفاده از ماده آلی در دو قطعه بدون کشت و کشت شده نباتات اصلاح کننده مورد بررسی قرار گرفته و سه مکانیزم مخلتف در افزایش غلظت Co2 اتمسفر خاک و درنتیجه تسریع اصلاح خاک بیان شده است. بدین صورت که با تنفس ریشه گیاهان و تجزیه مواد آلی Co2 تولید شده که با حل شدن آن در آب تولید اسید کربنیک می کند، اسید تولید شده با کاهش pH خاک باعث افزایش حلالیت کانیهای کربنات کلسیم و آهک شده و غلظت Ca2+ در محلول خاک افزایش می یابد (4). مطالعه تاثیر اکسیدهای آهن و آلومینیوم و مواد آلی بر روی هماوری و پراکنش خاکهای خشک نشان می دهد که انتقال اکسیدهای بی شکل و کریستالی باعث پراکنش رس میشود، در حالیکه انتقال مواد آلی در خاک پراکنش رس راکاهش می دهد (3).

نویسندگان

فرهاد دهقانی

عضو هیات علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یز

محمد گلشن اردکانی

کارشناس ارشد بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یز

فاطمه علایی یزدی

عضو هیات علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کلباسی، م. 1375. وضعیت مواد آلی در خاکهای ایران و ...
  • ملکوتی، م. ج. 1375. افزایش عملکرد با بهینه سازی مصرف ...
  • Goldberg, S., B. S. Kapoor, and J. D. Rhoodes. 1990. ...
  • Poul, W. V. 1993. Residual effects of soil profil modification ...
  • نمایش کامل مراجع