بررسی تاثیر کاربرد ریزمغذیهای بر و روی بر عملکرد و اجزاء آن در ذرت دانه ای

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,146

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_168

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

ذرت (Zea mays L.) از نظر سطح زیر کشت بعد از گندم و برنج مقام سوم را در بین محصولات زراعی جهان به خود اختصاص داده و عملکرد آن از سایر غلات بیشتر است. بخش اعظم خاک های زیر کشت اینگیاه آهکی بوده و کمبود روی در چنین خاک هایی محتمل است. از انجا که این محصول نقش مهمی در تامین غذای انسان، دام و طیور دارد، لذا افزایش تولید ذرت و بهبود کیفی آن از اولویت خاصی برخوردار است. نظر به اینکه عوامل تغذیه ای از جمله عناصر غذایی بر و روی نقش بسیار موثری در افزایش عملکرد ذرت دارد، لذا ضرورت دارد خالی ماندن قسمتی از بلال که تحت تاثیر میزان بر و روی بوده و در مزارع ذرت کاری مناطق مختلف ایران دیده شده است، مورد بررسی بیشتری قرار گیرد. هر چند عده ای از محققین عامل اصلی این عارضه را تنش رطوبتی و حرارتی در مزان گرده افشانی ذکر نموده اند، اما برخی دیگر نقش عامل تغذیه ای بخصوص روی و بر را در این عارضه موثر می دانند وعقیده دارند که این دو عنصر نقش مهمی در گرده افشانی و عمل تلقیح دارند و کمبود این دو عنصر باعث پر نشدن کامل بلال (کچلی) و در موارد شدید موجب عدم تشکیل دانه (عقیمی) می گردد و نتیجه نهایی کاهش عملکرد ذرت را بدنبال خواهد داشت. علائم کمبود بر و علائم ناشی از خشکی و کمبود روی ممکن است همزمان اتفاق بیفتد. در اثر کمبود بر و روی نظم و ترتیب دانه ها بر روی بلال ها بهم خورده و حالت بدشکلی به بلال می دهند (4). مطالعات نشان داده است که مصرف بر درخاک هایی که به کمبود این عنصر مبتلا هستند، موجب افزایش جذب روی می گردد. بر عکس در جاهایی که سمیت بر وجود داشته باشد و خاک از نظر روی کمبود داشته باشد، مصرف روی سمیت بر را کاهش می دهد، به همین منظور اثرات روی وبر بر میزان پر شدندانه های ذرت در قالب طرحی در مزرعه تحقیقاتی بخش خاک و آب کرج در سال زراعی 83- 1382 اجرا شده است. در این تحقیق اهداف به صورت 1- بررسی اثرات بر و روی بر میزان تشکیل دانه روی بلالهای ذرت 2- بررسی اثرات مصرف بر و روی بر عملکرد کمی و کیفی ذرت دانه ای تعریف شده است.

نویسندگان

حسین صفاری

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

یوسف رضاباقری

کارشناس بخش اصلاح اراضی

مریم قاسمی

کارشناس آزمایشگاهی شیمی خاک کرج

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ضیائیان، عبدالحسین و م. ج. ملکوتی. 1376. بررسی آثار کودهای ...
  • غیبی، محمدنبی و م. ج. ملکوتی. 1378. ضرورت مصرف بهینه ...
  • Leblance, P. V., U. C. Gupta, and B. R. Christie. ...
  • Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. Academic Press. ...
  • Patrick, H. B., and H. Hening 1997. Does boron play ...
  • نمایش کامل مراجع