بررسی امکان مصرف خاکی کیلیت آهن با بنیان «ئی دی تی ای» در باغ هلو

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,503

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_230

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

سالیان درازی است که در اکثر مناطق دنیا که خاکهای آهکی مشکل تغذیه آهن را برای گیاهان ایجاد کرده اند، از کودهای آهن استفاده می شود. از موثرترین کودهای آهن، می توان کیلیت های آهن رانام برد. کیلیت ها ترکیبات پیچیده آلی و محلول می باشند که آهن آن از طریق تعدادی لیگاند نگهداری می شود. بنابراین ترکیب آلی، آهن را نگهداری کرده و از رسوب آن در پی اچ بالای خاک آهکی، جلوگیری می کند. چنین آهن محلولی می تواند جذب ریشه گیاه شده و نیا گیاه را برآورده نماید. بنابر اطلاعات موجود (2)، ثابت پایداری کیلیت های مختلف با آهن در خاک های با پی اچ بالا متفاوت می ابشد. به عنوان مثال عامل کیلیت کننده «ئی دی اچ ای» در پی اچ حتی بالاتر از 9، کیلیت کاملاً پایدار با اهن تشکیل می دهد. بنابراین در سخت ترین شرایط یک خاک آهکی، همچنان آهن را به صورت محلول در اختیار ریشه قرار می دهد. در مقابل عامل کیلیت کننده با بنیان «ئی دی تی ای» در پی اچ های بالاتر از 7، کیلیت نسبتا ناپایدار با اهن تشکیل داده آهن موجود در آنها تا حدی رسوب می کند. با این حال بایستی توجه داشت که مطالب فوق ضرورتا به معنای بی اثر بودن کیلت ها را بنیان «ئی دی تی ای» در رفع زرد برگی اهکی در تمامی شرایط نیست. ثابت پایداری کیلیت های آهن در پی اچ های مختلف، توسط مدل هایی محاسبه گردیده که در آن ها شرایط اولیه ویژه ای تعریف شده است. در صورتی که این شرایط برقرار نباشد، نتیجه به گونه دیگری می شود . با توجه به ارزان تر بودن کیلیت های آهن با بنیان «ئی دی تی ای» بررسی کاربردهای احتمالی بایستی مورد توجه قرار گیرد. تحقیقات زیادی تاکنون در مورد اثربخشی کیلیتهای آهن انجام شده است. والاس (1991) با بررسی کارهای گذشته اعلام میدارد که کیلیت آهن با بنیان «ئی دی دی اچ ای» موثرترین کیلیت آهن برای مصرف در خاکهای اهکی می باشد. گران قیمت بودن کیلیت های آهن، به ویژه با بنیان «ئی دی دی اچ ای» ، مصرف آنها را تنها در شرایط ویژه ای مقرون به صرفه می کند. از آنجا که به علت پایین بودن پی اچ و فراوان بودن تخلخل در توده مالی آلی تحرک و قابلیت جذب ترکیبات معدنی آهن دار در توده ماده آلی بیشتر است(1)، این احتمال وجود دارد که تحرک و فراهمی کیلیت های آهن با بنیان «دی دی تی ای» نیز در صورت مصرف در توده ماده آلی افزایش یابد. لذا در تحقیق حاضر، علاوه بر مقایسه دو کیلیت فوق در حالت معمول، توده ای از ماده آلی به صورت موضعی د رنزدیکی محل فعالیت ریشه درختان قرار داده شده (چالکود)، و در چنین محیطی کارآیی مصرف خاکی کیلیت های اهن با بنیان «ای دی تی ای» با «ئی دی دی اچ ای» مقایسه میشود.

نویسندگان

سیدمحمود سمر

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب تهران

انور اسدی جلودار

کارشناس بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی مغان

محمدرضا ستاری شیراز

کارشناس بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی مغان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سمر، س. م. و م. ج. ملکوتی. 1377. اثر گوگرد، ...
  • Norvell, W. A. 1991. Reaction of metal chelates in soils ...
  • Tiedge, J. M. 1977. Influence of environmental parameters on EDTA ...
  • Wallace, A. 1991. Rational approach to control of iron deficiency ...
  • نمایش کامل مراجع