بررسی اثر سطوح مختلف فسفر و شوری خاک بر همزیستی قارچ میکوریز وزیکولار - آربوسکولار در گیاه شبدر

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,156

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_338

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

در کشاورزی پایدار همزیستی میکوریزی یکی از همزیستی های مفید گیاهان با میکروارگانیسم های خاک بـه شـمار مـی آیـد . قـارچ هـای میکوریز از جمله گروه های متنوع قارچی هستند کـه تقریبـاً در تمـامی انواع خاکها، بویژه در محیط های شور، به رشد و نمو می پردازند (2) قارچهای میکوریز آربوسکولار (AM ) بخش مهمـی از سیسـتم ریشـة اکثر گیاهان بوده و تشکیل دهنـدة گـروه مهمـی از ارگانیسـم هـا در جامعة میکروبی خاک هستند (13). فوائد همزیستی میکوریزها متعدد و مختلف است که مهـم تـرین آنهـا شامل افزایش جذب آب، کمک به کاهش تنش هـای محیطـی مثـل شوری 5) و (6 و غلظت زیاد فلزات سنگین ( لیوال و همکاران (1997 و بالاخره افزایش مقاومـت گیـاه بـه عوامـل بیمـاریزای ریشـه( 5 و 9) هستند . علاوه بر این، قارچ هـای AM مـی تواننـد نقـش کلیـدی در چرخه عناصر غذائی، بویژه فسفر و انتقال آن از خـاک بـه گیـاه بـازی کنند( 10 و 12 )مطالعات گذشته نشان می دهند که رشد هیـف هـا و بنا بر این جذب فسفر به وسیله بعضی از عوامل زنده و غیر زنده شامل باکتریهای خاک، کودهای شیمیائی و برخی عوامل دیگر مانند شـوری تحت تأثیر قرار می گیرد (13) فسفر اولیـه خـاک مـی توانـد توسـعة همزیستی میکوریزی را تحت تاثیر قرار دهد به گونـه ای کـه سـطوح بالای فسفر مانع برقراری همزیستی میکوریزی و یا باعث پائین آمدن درصد اشغال ریشه توسط قارچهای میکوریز می گردد (12) بر اسـاس بررسی های انجام شده مصرف کودهای فسفره، بخصوص در مقـادیر بالا موجب کاهش فعالیت قارچهای میکوریز و درصد اشغال ریشه های گیاه می گردد ( 11 و 14 )عقیده بر این است که بالا بـودن فسـفر در خاک، رشد طولی هیف های خارجی قارچ میکوریز را کاهش می دهـد (.8) در خاکهای شور، همزیستی میکوریزائی اثرات منفی املاح محلول خاک بر روی رشد گیاه را تـا انـدازه ای کـاهش مـی دهـد (15) بـا بررسی و شناسائی عـواملی کـه موجـب کـاهش یـا افـزایش فعالیـت قارچ های میکوریز در خاک ها می شوند، می توان میزان بهـره منـدی گیاهان را از این همزیستی مفید افزایش داد بطوریکه در راستای نیـل به کشاورزی پایدار و بسیار مهم و ضروری می باشد . در ایـن تحقیـق اثر مصرف فسفر ب ر درصد کلونیزاسیون فارچ های میکوریز وزیکولار - آربوسکولار در سطوح مختلـف شـوری در یـک کشـت گلـدانی مـورد بررسی قرار گرفت

نویسندگان

محمود قول لرعطا

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهرکرد

فایز رئیسی

استادیار دانشگاه شهرکرد

حبیب الله نادیان

استادیار مجتمع عالی کشاورزی ملاثانی دانشگاه شهید چمران اهواز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • توسلی، ع.، ح. بشارتی، ف. رجالی، و ک. خاوازی. 1379. ...
  • علوی، ا. و ع. آهون منش. 1376 . کنترل بیولوژیکی ...
  • Al-Karaki, G. N. 1998. Benefit, cost and Water use efficiency ...
  • Azcon, R. and F. El-Atrash. 1997. Influence of arbuscular mycorrhizae ...
  • Copeman, R. H., C. A. Martin and J. C. Stutz. ...
  • Giovannetti, M. and B. Mosse. 1980. An evaluation of techniques ...
  • Kothari, S. K., H. Marschner and V. Romheld. 1991. Contribution ...
  • McAlliister, C. B., I. Garcia-romera, A. Godeas, A. and J. ...
  • Medina, O. A., D. M. Sylvia, and A. E. Kretschmer. ...
  • Nagahashi. G., D. _ Dounds. and G.D. Abney. 1996. Phosphorus ...
  • Powell, C. L. and D. J. Bagraraj. 1984. VA mycorrhiza. ...
  • Ravnskov, S. and I. Jakobsen. 1999. Effects of pseudomonas fluoresences ...
  • Thomson, B., A. D. Robson, and L. K. Abbort. 1986. ...
  • Ruiz-Lozano, J.M. 2003. Arbuscular mycorrhizal symbiosis and alleviation of osmotic ...
  • نمایش کامل مراجع