مقایسه لاینهای امید بخش گندم در شرایط تنش شوری

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,389

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_421

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

ازعوامل محدودکننده رشد و تولید محصولات زراعی از جمله گندم درکشور، اراضی وآبهای لب شور تا شور است . منابع عظیمی از آب - های شور و نیمه شور وجود دارد که گرچه فعلاً استفاده نمیشو د، امکان استفاده آنها در آینده وجود دارد . لذا بررسی اثرات تنش شوری بر تولید گیاهان زراعی و بررسی خصوصیات مؤثر در مقاومت به شوری جهت اصلاح گیاهان برای زمینهای شور ضرورت دارد (1) با استفاده از منابع ژنتیکی گندم جهت ایجاد ارقام نسبتا متحمل به شوری میتوان بازده تولید در شرایط تنش شوری را افزایش داد . کوک و وست (1991) ، اثر تنش شوری در مراحل جوانه زنی و پنجه زنی برگندم را کاهش تعداد سنبله در واحد سطح میدانند (3) ، درصورتی که در مرحله پرشدن دانه موجب کاهش وزن دانه میشود (4) محدودیت رشد برگها در گندم در اثر تنش شوری، موجب کاهش سطح برگ و کاهش رشد ساقه و برگ شده که درنتیجه فتوسنتز و مواد تثبیت شده نقصان یافته و در نهایت کاهش ماده خشک تولیدی و افت عملکرد را بدنبال دارد (6) ارزیابی اثرتنش شوری بر 26 رقم گندم نشان داد که در اثر شوری صفاتی از جمله مدت زمان کاشت تا ظهور خوشه، کاشت تا رسیدن، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و تعداد خوشه در واحد سطح کاهش یافت اما تعداد دانه در سنبلچه کاهش نیافت (2) کاهش پنجه در شرایط تنش شوری و اثر آن بر عملکرد گزارش شده است (5) ماس و همکاران (1996) در بررسی سهم ساقههای مختلف در عملکرد گندم تحت تنش شوری دریافتند که شوری تعداد و باروری پنجه های حامل سنبله را در واحد بوته کاهش میدهد . با افزایش شدت شوری، سهم ساقه اصلی در عملکرد افزایش، و در عوض سهم پنجه های اولیه در عملکرد دانه کاهش یافت . همچنین تنش شوری، تعداد سنبلچه در سنبله را کاهش داد (7).

نویسندگان

داود افیونی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و موسسه تحقیق

اشکبوس امینی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و موسسه تحقیق

مهرداد محلوجی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و موسسه تحقیق

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :