بررسی نقش فرم های رویشی گیاهی در تولید رواناب و رسوب در اراضی مرتعی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,323

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_555

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

خاک یکی از مهمترین منابع طبیعی یک کشور بوده که تمام نیازمندی - های انسان و دام از آن فراهم می گردد که متأسفانه دائماً در معرض تجاوز و دگرگونی های عوامل انسانی و عناصر طبیعی بخصوص آب و باد قرار می گیرد . مطالعات انجام شده در نقاط مختلف جهان نشان می دهد که پوشش گیاهی در اثر فرآیند گیرش به وسیله برگها، موجب کاهش انرژی جنبشی قطرات باران شده و از برخورد مستقیم قطرات باران به سطح خاک و در نتیجه از شدت فرسایندگی آن می کاهد . هدف از این تحقیق، تعیین مناسبترین فرمهای رویشی گیاهان برای حفاظت خاک بود . از سه تیپ پوشش گیاهی مطالعه شده، بیشترین فرسایش خاک مربوط به خاکهای تحت پوشش بوته، بعد درختان و کمترین فرسایش پذیری در گراسها بود (8) گراسها رواناب را بیشتر از پهن برگان علفی یا بوته ایها کاهش می دهند (10) رفاهی (1375) چنین بیان نمود که یک خاک پوشیده از پوشش گیاهی متراکم، حداکثر مقاومت را در برابر جریان آب دارد (4) لانگ (2000) اشاره نمود حداقل 70 درصد پوشش برای حداکثر نفوذ بارندگی و حداقل تلفات رسوب و مواد مغذی همراه نیاز است (3) متین و اخباری (1381) چنین بیان نمود ندکه رواناب و رسوب در مناطق نیمه خشک بیشتر تابع مقدارو دوام بارندگی می باشد (6) رییسیان و اسدی (1382) اشاره نمود که مناطقی با خصوصیات مشابه منطقه مورد مطالعه، پوشش گیاهی تا 15 درصد، مشکلی از نظر ایجاد فرسایش و رسوب نخواهد داشت (5) نبیی و قدوسی (1381) به این نتیجه رسیدند که شدت بارندگی عامل اصلی در تولید رواناب و رسوب در مناطق مارنی است (7) آریانمهر و باقرنژاد (1380) به این نتیجه رسیده اند که پوشش گیاهی ارتفاعات، مهمترین مانع در برابر حرکت آب شناخته شد (1) اسکندری و همکاران (1381) گزارش دادند که شدت بارندگی کوتاه مدت یکی از عوامل مهم در چگونگی ایجاد رواناب و تولید رسوب در اراضی می - باشد (2) پاکر (1951) ، مارستون 1952 ، اوسبورن (1953) رایت و همکاران (1976) معتقدند که برای جلوگیری از ایجاد رواناب، پوشش گیاهی به میزان 65 تا 70 درصد در هرنوع تیپ گیاهی برآورد شده است (9) زاشار (1970) گزارش داد برداشت خاک تحت زراعت گیاهان شبدر نازک در شیب 15 درجه، چاودار با شیب 14 درجه و گندم با شیب 8 درجه به ترتیب برابر 14/4 ، 10/4 و 21/7 متر مکعب بر هکتار شده است . ( 11 )

نویسندگان

رضا علی دومهری

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

بهنوش جعفری

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

جمال قدوسی

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آریانمهر، محمد. مجید باقرنژاد. 1380. .بررسی خصوصیات خاکهای دشت ورم ... [مقاله کنفرانسی]
  • اسکندری، ذبیح الله. تقی اخباری.جمال قدوسی.محمود متین 1381. .بررسی رابطه ...
  • اعظمی، ایاد. 1381، بررسی اثر نوع پوشش گیاهی بر رواناب ...
  • رفاهی، حسینقلی، 1375. فرسایش آبی وکنترل آن.چاپ اول.انتشارات تهران. ...
  • رییسیان، روانبخش. سید مجتبی اسدی 1382. بررسی اثر تغییرات پوشش ...
  • متین، محمود. تقی اخباری. 1382. اندازه گیری فرسایش و رواناب ...
  • نبیئی، محمد قاسم _ جمال قدوسی. 1381. معرفی روشی برای ...
  • Brnson, F.A., G.F. Gifford, K.G. Renard, R.F. Hadley and E.H. ...
  • Donald, J. Bedunah, and E. Ronald Sosebee. 1985. Influence of ...
  • Schuter, Joseph L. 1996. Soil and vegetation management: Key to ...
  • نمایش کامل مراجع