اثر شوری و سدیمی بودن آب آبیاری بر منحنی مشخصه آب خاک

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 7,915

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_076

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

بسیاری از مشکلات و مسائل کشاورزی فاریاب ناشی از ترکیب شیمیایی آب آبیاری است . کیفیت آب آبیاری در مناطق خشک و نیمهخشک اهمیت زیادی دارد . شوری و قلیائیت آبهای آبیاری در غرب ایران به ترتیب بین 0/2 تا 8/9 dS m -1 و بین 0/1 تا 7 است . در این مناطق منابع آب آبیاری کم و تبخیر بالقوه زیاد است . آبیاری با آب نامناسب در این مناطق باعث افزایش EC و SAR خاک میگردد ( جلالی ).2002 غلظت کل نمکها و نسبت بین مقادیر آنها ( به ویژه بین سدیم با کلسیم ومنیزیم ) در آب، از مهمترین فاکتورها برای ارزیابی کیفیت آب آبیاری میباشند . کیفیت آب آبیاری بر بسیاری از ویژگیهای هیدرولیکی خاک موثر است .. ویژگیهای هیدرولیکی خاک اهمیت و کاربردهای زیادی در فیزیک خاک دارند . به عنوان مثال در تعیین آب قابل استفاده، برای ارزیابی پایداری ساختمان خاک و در مدل سازی حرکت آب و مواد در خاک از این ویژگیها استفاده میشود . منحنی مشخصه رطوبتی خاک که بیانگر چگونگی نگهداشت آب در خاک است، بستگی به توزیع اندازه منافذ خاک دارد . کیفیت آب آبیاری از طریق تأثیر بر ساختمان خاک، توزیع اندازه منافذ و پیوستگی آنها، بر منحنی مشخصه رطوبتی خاک مؤثر است ( کولیس جورج، 1984 و دکستر، ).2004 تخریب ساختمان و منافذ موجود در خاکهای سدیمی در اثر دو پدیده تورم کانیهای رسی و از هم پاشیدگی خاکدانهها صورت میگیرد که ناشی از درصد بالای یون سدیم است . این فرایندها سبب کاهش اندازه و پیوستگی منافذ خاک میگردند . شوری تا حدود زیادی اثر منفی قلیاییت بر ویژگیهای ساختمانی و رشد گیاه را خنثی میکند، به این ترتیب که معمولاً آبهای سدیمی کم شور اثر تخریبی شدیدتری بر ساختمان خاک دارند . زیرا آبهای کم شور سبب افزایش ضخامت لایه پخشیده دوگانه( DDL ( اطراف ذرات خاک شده و این فرایند به همراه وجود یون سدیم سبب پراکندگی و تخریب ساختمان خاک میگردد در رابطه با اثر کیفیت آب آبیاری بر منحنی مشخصه رطوبتی خاک پژوهشهای اندکی صورت گرفته است . لذا هدف از این پژوهش بررسی تأثیر شوری و سدیمی بودن آب بر منحنی مشخصه رطوبتی خاک است . ( آلیسون، 1968 و بارلو و ناش، ).2002

نویسندگان

مهناز ختار

دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعل

محمدرضا مصدقی

استادیار ،گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

علی اکبر محبوبی

دانشیار ،گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • 300 - _ iچr 0.250 چ: 0.200 _ 0.200 0.150 ...
  • Allison, F.E. (1968) «Soil aggregation- SOme facts and fallacies as ...
  • Barlow, K., and D. Nash. (2002) "Investigating structural stability using ...
  • C ollis-George, N. and B.S. Figueroa. (1984) _ use of ...
  • Dexter, A. R. (2004) "Soil physical quality.Part I.Unsaturated hydraulic conductivity ...
  • Jalali, M. (2002) "Composition of irrigation waters in west of ...
  • نمایش کامل مراجع