تأثیر کاربرد مالچ کاه وکلش گندم بر مقدار رواناب اراضی زراعی دیم شیبدار

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,295

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_078

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

با توجه به رشد جمعیت و نیاز به منابع خاک و آب برای تولید بیشتر مواد غذایی مردم را بر آن داشته است که اراضی زراعی به ویژه از نوع دیم را توسعه بخشند . از این رو اراضی دیم بیشتری به سمت دامنه های شیبدار ارتفاعات گسترش یافته و این امر منجر به تبدیل مراتع به اراضی زراعی دیم شده است . این کار بهمراه عدم توجه به قابلیت های اینگونه اراضی و عدم رعایت اصول صحیح زراعت در اراضی شیبدار ( شخم در جهت شیب ) منجر به رواناب می گردد که در هر دو صورت به ذخیره کم رطوبت در خاک منتج می شود . احمدی ایلخچی و همکاران (1380) در بررسی اثرات تغییر کاربری اراضی مرتعی بر تولید رواناب و کیفیت خاک در دوراهان چهار محال و بختیاری به این نتیجه رسیدند که تبدیل مرتع به زمین زراعی باعث افزایش رواناب سطحی، هدررفت خاک و مواد آلی در طول چهل سال کشت و کار در مقایسه با اراضی مرتعی شده است . چاوشی و خادمی (1380) در بررسی تاثیر مدیریت های متفاوت بر برخی از شاخص های کیفیت خاک در سمیرم دریافتند که مدیریت نادرست مانند شخم اراضی در جهت شیب سبب تخریب این اراضی و کاهش میزان مواد آلی شده است . گرونتیدیس و همکاران (2001) در بررسی اثرات شخم بر فرسایش خاک زراعی در اراضی شیبدار دریافتند که حداکثر فرسایش در موقعیت شیب شدید %)22) و بعد از شخم به عمق 40 سانتیمتری و موازی با جهت شیب اتفاق افتاد . Alberts و(1994) Neibling در مورد اهمیت بقایای گیاهی خاک بر روی رواناب سطحی و فرسایش آبی اراضی شیبدار و حساس به فرسایش دریافتند که با افزایش بقایای گیاهی، تلفات خاک بصورت نمایی کاهش می یابد . Shangning و (2001) Unger نیز دریافتند که عمق رطوبتی خاک با افزایش در مقدار مالچ افزایش یافت که نشان می دهد مالچ کاه و کلش قابلیت خوبی برای افزایش ذخیره رطوبت خاک بخصوص در مقادیر کم بارندگی دارد .

نویسندگان

فرزاد بیات موحد

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان .

داود نیک کامی

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی ایلخچی، ع.، م. ع. حاج عباسی و ا. جلالیان، ...
  • چاوشی، ا. و ح. خادمی، 1380، تاثیر مدیریتهای متفاوت بر ...
  • Alberts, E.E. and W.H. Neibling, 1994. Influence of crop residues ...
  • Gerontidis, D.V, . C. Kosmas, B. Detsis, M. Marathianou, T. ...
  • Schertz, D.L., and W.D. Kemper. 1998. Crop-residue management system and ...
  • Shangning, J. and Unger, P.W., 2001, Soil water accumulation under ...
  • نمایش کامل مراجع