بررسی اثرات کودهای نیتروژنی و روی در میزان پروتئین و عملکرد دانه گندم دوروم در مناطق دیم

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,050

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_334

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

گندم دوروم ) ) Triricum turgidum حدود 10 درصد کل زراعت گندم دیم جهان را تشکیل می دهد و بیشترین سطح کشت گندم دوروم در کشورهای خاور میانه 11) میلیون هکتار ) قرار دارد . در مناطق دیم به علت شرایط آب و هوایی و پایین بودن مواد آلی کمبود نیتروژن در بیشتر مناطق به چشم می خورد و علت آن عدم مصرف کودهای آلی و خارج کردن کاه و کلش و بقایای گیاهی از مزرعه و بابرداشت و چرانیدن و یا آتش زدن آنها می باشد . خاک های مناطق خشک و نیمه خشک و خاک های آهکی به علت وجود مقادیر بالای کربنات کلسیم اکثراً دچار کمبود روی هستند . با توجه به اینکه در اراضی دیم ، گندم دوروم باداشتن دانه های سخت و شیشه ای زرد رنگ و مواد رنگی و استحکام گلوتن بیشتر نسبت به گندم نان و داشتن ریشه های قوی و دراز سازگاری خوبی در مناطق دیم دارد . عملکرد گندم دوروم در مناطق خشک وکم بازده بیشتر از گندم نان می باشد و بذور آن 7 تا 10 درصد درشت تر و 10 تا 12 درصد سنگین تر از گندم نان می باشد . در مقایسه با سایر غلات نظیر جو، ارقام گندم بویژه ارقام گندم دوروم حساسیت بیشتری به کمبود روی دارند از طرفی تفاوتهای ژنتیکی قابل ملاحظه ای در بین ارقام مختلف گندم نان و دوروم از نظر تحمل به کمبود روی وجود دارد . کمبود روی وجود داردو از سوی دیگر نتایج آزمایشهای مختلف نشان داده که ارقام گندم دوروم دارای کمترین کارایی نسبت به جذب روی بوده و نسبت به کمبود آن حساس هستند . لذا انجام مطالعات پایه درخصوص گندم دوروم که از نظر میزا ن جذب و مصرف عنا صر غذایی نیتروژن و روی لازم بوده و اجرای این طرح برای افزایش کیفیت و کمیت گندم دوروم ضروری می باشد . . ماکارونی یکی از فراورده های گندم دوروم می باشدکه در سالهای اخیر وارد جیره غذایی مردم شده است .

نویسندگان

اکبر حقیقتی ملکی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم

کاظم سیاوشی

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی دیم ایلام

فرهاد فری

محقق موسسه تحقیقات کشاورزی دیم - معاونت کرمانشاه

منوچهر کلهور

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی دیم لرستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • فیضی اصل، و.، ر. کسرایی، م. مقدم و غ. ولیزاده.1382.بررسی ...
  • ملکوتی, م. ج. و م. نفیسی. 1373 . مصرف کود ...
  • Anonymous .2000.Wheat in the Developing World. C IMMYT .Mexicocity _ ...
  • Daminia. A.1993. Collecting genetic resources of wheat and barley in ...
  • Franzen, D. W. and R. J. Goos. 1997. Fertilizing hard ...
  • Marschner, H.1995. Mineral nutrition of higher plants. 2J0J ed. Academic ...
  • نمایش کامل مراجع