تأثیر گچ و ماده آلی بر افزایش قابلیت جذب عناصر مس، روی، آهن و منگنز بوسیله گوجه فرنگی درشرایط آهکی

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,301

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_365

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

بیش از 25 درصد اراضی زراعی کره زمین آهکی بوده و کمبود عناصری نظیر آهن، روی، منگنز و مس در آنها مشاهده می شود . این خاکها به دلیل داشتن کاتیونهای بازی زیاد و پ هاش، کربنات و بی کربنات بالا کمبود عناصر مذکور را سبب می شوند . در کشور ما که جزء مناطق خشک و نیمه خشک دنیا می باشد و اکثر خاک ها دارای ماهیت آهکی هستند، این عارضه شدیدتر به چشم می خورد . کمبود عناصر کم مصرف کاتیونی در خاکهای آهکی معلول مقدار کم آنها در خاک نمی باشد، بلکه حلالیت بسیار کم این عناصر سبب غلظت ناچیز آنها در محلول خاک می شود . کمبود این عناصر نه تنها در گیاهان در حال رشد در این خاکها، بلکه در موجودات تغذیه کننده از آنها نیز شایع می باشد . بطوریکه براساس مطالعات فائو تخمین زده می شود که حدود 30 درصد خاکهای تحت کشت دنیا و 50 درصد ازخاکهائی که برای کشت غلات مورد استفاده قرار می گیرند مبتلا به کمبود عناصر فوق، بخصوص آهن و روی باشند . هم چنین تقریباً دو میلیارد نفر یا حدود 40 درصد از مردم جهان از کمبود عناصر ریز مغذی همچون آهن، روی، مس و منگنز رنج می برند . بنابراین مطالعه راه های افزایش قابلیت استفاده عناصر کم مصرف در این خاکها از اهمیت اصی برخوردار است . از جمله روشها تصحیح کمبود عناصر کم مصرف عبارتند از کاربرد نمکهای معدنی این عناصر، زباله ها و مواد جنبی صنایع، ترکیبات معدنی بهساز و اسیدزا، کلاتهای مصنوعی این عناصر، ترکیبات آلی و استفاده از ضایعات معادن نظیر پیریت، شالکوپیریت، گچ و اسفالریت که می تواند در رفع کمبود این عناصر مؤثر باشند . با عنایت به مطالب فوق این پژوهش به منظور بررسی اثر گچ و ماده آلی بر افزایش قابلیت جذب عناصر آهن، روی، منگنز و مس توسط گیاه گوجه فرنگی و در شرایط آهکی انجام شد .

نویسندگان

عبدالکریم اجرایی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم

مجید رجایی

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

عبدالحسین ابوطالبی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد جهرم

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Kalbasi, M., N. Manuchehri, and F. Filsoof. 1986. Local acidification ...
  • Loeppert, R.H. 1986. Reaction of iron and carbonates in calcareous ...
  • Mcbride, M.B., and J.J. Blasiak. 1979. Zinc and copper solubility ...
  • Shuman, L. M. 1986. Effect of liming On the distribution ...
  • نمایش کامل مراجع