روشهای کنترل نشت در مغارهای ذخیره سازی مواد هیدروکربنی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 831

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

UGOS01_035

تاریخ نمایه سازی: 25 مهر 1393

چکیده مقاله:

اولین باری که محصولات نفتی ذخیره شد، در نروژه و در طی جنگ جهانی دوم جهت جلوگیری از وارد آمدن خسارات به مخازن ذخیره سازی، انجام شد. ساخت مخازن زیرزمینی مواد هیدروکربنی بدلیل ایمنی و امنیت بالا و هزینه کمتر از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. نفت و گاز می تواند بوسیله روشهای مختلفی در زیر زمین ذخیره گردد. این روش ها عبارتند از استفاده از میدان های نفت و گاز تخلیه شده (خالی)، سفره های آبی، مغارهای نمکی، مغارهای بدون پوشش، مغارهای کم عمق پوشش دار و معادن متروکه.انتخاب مخازن زیرزمینی بستگی به شرایط هیدروژئولوژی، زمین شناسی و مسایل مختلف مهندسی سنگ دارد. به هر حال، موضوع مشترک مغارهای ذخیره سازی، اطمینان از عدم نشت مواد هیدروکربنی به خارج از مغار می باشد. این مسئله ممکن است بوسیله روشهای مختلف، مطابق با نوع مخزن و شرایط زمین شناسی محل کنترل شود. در حالت کلی دو روش کنترل نشت، شامل کنترل نفوذپذیری و مهار هیدودینامیکی وجود دارد. مهار هیدرودینامیکی شامل استفاده از یک سیستم پرده آب در مواردی است که ساخت شرایط مرزی هیدرولیکی مصنوعی بنابر عدم تحقق شرایط آب زیرزمینی توجیه پذیر می باشد. علاوه بر مشکلات متداول در مخازن زیرزمینی گاز مایع، تمهیدات ویژه ای در قبال بازشدگی درزه های سنگی که از تنش های حرارتی کششی القاییبوسیله درجه حرارت پایین مخزن ناشی شده اند، بایستی در نظر داشت. توجه زیادی بایستی در انتخاب معادن متروکه به منظور ذخیره سازی نفت و گاز در نظر گرفته شود، زیرا بندرت شرایط طبیعی محل، نیازمندی های معمول در عمل برای مخازن مطلوب را دارا می باشند. مقاله حاضر توضیحی کلی در خصوص کنترل نشت گاز در پروژه های مخازن ذخیره سازی مواد هیدروکربنی را بحث نموده و در پایان دو مطالعه موردی از مغارهای ذخیره سازی در هندوستان و نروژ ارائه شده است.

کلیدواژه ها:

مخازن نفت و گاز ، مغارسنگی ، مکانیک سنگ ، نشت گاز

نویسندگان

رحمان دارای

دانشجوی دکترای مکانیک سنگ، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک

شکرالله زارع

دکترای مکانیک سنگ، استادیار دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژ

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ming, Lu.. "Rock engineering problems related to underground hydrocarbon storage", ...
  • Norwegian tunnelling society, "Underground construction for the Norwegian oil and ...
  • نمایش کامل مراجع