بررسی ویژگی های کالبدی بافت فرسوده شهری و ارائه راهبردهایی به سوی دستیابی به توسعه پایدار شهری مطالعه موردی: محله کوچه باغ تبریز

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,558

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

UUSD01_0448

تاریخ نمایه سازی: 17 خرداد 1394

چکیده مقاله:

امروزه بیشتر شهرهای کشور با مسأله ای به نام بافت های فرسوده مواجه هستند. کالبدشناسی ساختاری و عملکردی این بافت هانشان دهنده تجلی مشکلاتی نظیر تعارض با ساختار کلی شهر، تراکم و تمرکز جمعیت و فعالیت ها، افول اقتصادی، افول کیفیتکالبدی، کاهش ارزش های محله ای و سکونتی، افول کیفیت های اجتماعی، شرایط نامطلوب زیست محیطی، دشواری های دسترسی و مشکلات ترافیکی و انحطاط کیفیت های فرهنگی و بصری بوده است. به نظر می رسد، در بافت های فرسوده با توجه به وسعت دامنه وشدت مسائل گریبان گیر این بافت ها کارآمدترین رویکردی که بتوان برای مواجهه با کاستی ها و نارسایی ها اتخاذ نمود، نیل به اهدافتوسعه پایدار در عرصه بهسازی این بافت ها می باشد. از این رو، در این تحقیق، سعی گردیده بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری با نگرش به مقوله توسعه پایدار شهری مورد تحلیل قرار گیرد.روش انجام این پژوهش توصیفی - تحلیلی می باشد. اطلاعات به دو روش مطالعات اسنادی و میدانی مشاهده و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شده است. محدوده تحقیق، محله کوچه باغ تبریز با 75 هکتار وسعت و جمعیتی بالغ بر 21942 نفر در سال 4991 می باشد. بررسی ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و کالبدی محدوده مورد مطالعه از طریق مصاحبه با 921 نفر از ساکنین محلهکوچه باغ به عنوان حجم نمونه، و تکمیل پرسشنامه توسط آنان صورت گرفته است. جهت سنجش فرضیات مطرح شده اطلاعات حاصل از پرسشنامه با نرم افزارهای Excel و SPSS تجزیه و تحلیل شد. جهت انجام آزمون فرضیه ها عوامل اقتصادی، اجتماعی و کالبدی مشخص شده و رابطه آنها با عوامل فرسودگی بدست آمد. نتیجه آزمون فرضیه ها نشان می دهد که بین وضعیت اقتصادی ومتغیرهای کالبدی و فرسودگی بافت در محله کوچه باغ رابطه معنی داری وجود داشت اما بین وضعیت اجتماعی و فرسودگی بافت در محله کوچه باغ رابطه معنی داری وجود نداشت. سرانجام با استفاده از معیارهای توسعه پایدار شهری، راهبردهایی با هدف دستیابی به سه الگوی مطلوب دسترسی ها، الگوی مطلوب در نظام استقرار کاربری ها و الگو و فرم مطلوب در فضای شهری محله کوچه باغ پیشنهاد گردیده است.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابلقی، علیرضا (1380). بافت تاریخی، حفاظت، مرمت، بهسازی یا نوسازی؟، ...
  • تیزدل، استیون و همکاران (1379)، به سوی احیای موفقیت آمیز ...
  • داوودپور زهره؛ نیک‌نیا، ملیحه (1390)، بهسازی و نوسازی بافت فرسوده ...
  • رهنما، محمد رحیم (1388)، برنامه‌ریزی مناطق مرکزی شهرها؛ اصول، مبانی، ...
  • زنگی‌آبادی، علی (1371)، تحلیل فضایی الگوی توسعه فیزیکی شهر کرمان، ...
  • سازمان عمران شهرداری تبریز (1388) اطلاعات بلوک‌های بافت فرسوده شهر ...
  • فرخ زنوزی، عباس (1380)، ضرورت نوزایی شهری، فصلنامه هفت شهر، ...
  • فلامکی، محمد منصور (1379)، مرمت شهری چشم‌انداز و نگرانی‌ها، فصلنامه ...
  • فلاملکی محمد منصور (1379)، باززنده سازی بناها و شهرهای تاریخی، ...
  • نمایش کامل مراجع