باز زنده سازی بافت فرسوده از طریق احیای کاربریهای پیشین به منظور دستیابی به توسعه پایدار نمونه موردی: بافت فرسوده شهرستان رفسنجان

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 741

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

UUSD01_0766

تاریخ نمایه سازی: 17 خرداد 1394

چکیده مقاله:

فرسودگی و تخریب بافت های قدیمی شهری در ایران طی چند دهه اخیر چنان ابعاد گسترده ای به خود گرفته که امنیت و هویت فضاهای شهری را به شدت تهدید می کند. بافت تاریخی شهرها با داشتن ارزش های والای کالبدی، عملکردی، اقتصادی و فرهنگی،جزیی از هویت ملی کشور محسوب می شوند. این مناطق به دلیل فرسودگی واحدهای مسکونی، عدم سهولت دسترسی، مشکلات معیشتی مردم و... مسیر رکود و عقب ماندگی را طی می کنند.توجه به بافت های کهن و فرسوده شهری به عنوان بافت های مسئله دار ،سابقه دیرینه نه فقط در ایران بلکه در جهان دارد.ساماندهی و بهبود این بافت ها که اغلب در مرکز و هسته تاریخی شهر قرار دارندبهترین روش برای دستیابی به توسعه پایدار شهری است. بافت قدیم رفسنجان در دل شهر کنونی قرار دارد و محدوده ای است از مجموعه ای از فعالیتهای بسیار پراهمیت که بر کالبدی بسیارقدیمی و با ارزش منطبق شده است و ترکیب این کالبد و فعالیت استخوان بندی مرکز شهر رفسنجان را تشکیل می دهد. اما در این میان چیزی که باعث دغدغه ذهن می شود فرسودگی این بافت شهری و عدم توجه کافی برای باز زنده سازی آن توسط نهادهای مسئول می باشدکه موجبات نابودی هر چه بیشتر آن را سبب گردیده است. روش تحقیق عمدتا بصورت میدانی صورت پذیرفته و جهت تکمیل داده ها از منابع کتابخانه ای نظیر کتب و مقالات مرتبط استفاده گردیده و تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از روشهای استدلالی و استنتاجی به انجام رسیده است .هدف از بیان این موضوع ایجاد هماهنگی و سازگاری بین بافت قدیم و جدید و سرانجام حفظ هویت تاریخی و احیای کاربری های گذشته به ویژه بازار به منظور باز زنده سازی بافت قدیم و جریان یافتن روح زندگی در آن واستفاده از زیر ساختهای موجود بجای توسعه بی رویه شهر برای دستیابی به توسعه پایدار می باشد.

نویسندگان

فاطمه کرمی راویز

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان.

حدیث رفیعی نیا

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • باقریان، م. (1389)؛ «بازشناسی قابلیت های نوسازی در بافت های ...
  • پاکزاد، جهانشاه. (1390)؛ راهنمای طراحی فضاهای شهری در ایران، انتشارات ...
  • ترنر، ت. مترجم فرشاد نوریان، (1376)؛ شهر همچون چشم انداز، ...
  • داوود نژاد، زهره و نیک نیا. «.بهسازی و نوسازی بافت ...
  • روستا، م.(1389): بررسی وضعیت حفظ و نگهداری فضای سبز(باغات) شهر ...
  • روحی زاده، امیر رضا. (1390): معماری اسلامی، تهران انتشارات عصر ...
  • زیاری، ک. ح مهدنژاد و پرهیز. (1388)؛ مبانی و تکنیک ...
  • شماعی، ع و پور احمد.(1384)؛ بهسازی و نوسازی شهری از ...
  • مرادی، معین.(393 1): «برنامه ریزی برای بازار قدیمی سرپوشیده رفسنجان ...
  • محمد مرادی، اصغر.محبعلی، محمد حسن.(1387) :دوازده درس مرمت، تهران، مرکز ...
  • نمایش کامل مراجع