بررسی خصوصیات خاکهای انتخابی حوزه آبخیز هلیل رود استان کرمان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,485

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

WATERSHED02_327

تاریخ نمایه سازی: 8 دی 1389

چکیده مقاله:

اصولاً برای استفاده منطقی و یا حفظ منابع خاک یک منطقه شناخت خصوصیات آنها ضروری می باشد . با انجام مطالعات خاکشناسی و ارزیابی منابع و قابلیت اراضی پتانسیل ها و و یژگی های اراضی مشخص شده و می توان برنامه ریزی درستی برای کاربری انجام داد . هلیل رود مهمتیرن رودخانه دائمی استان کرمان می باشد که عملیات حفاظت خاک و آبخیزداری در حوزه آبخیز آن برای سد جیرفت و کشاورزی منطقه بسیار مهم می باشد بنابراین شناخت خصوصیات خاکهای این محدود بسیار راهگشا و اصولی است .مطالعات خاکشناسی و ارزیابی که در ای ن محدوده انجام شده نشان می دهد که تیپهای اراضی کوهها ، تپه ها ؛ فلات ها و تراس های فوقانی ، دشت های دامنه ای دشتهای رسوبی رودخانه ای و واریزه ها و آبرفتهای بادبزنی شکل سنگریزه دار تفکیک شده است ، که البته عمده فیزیوگرافی مربوط به کوهها می باشد که دارای خاک کم عمق و خیلی کم عمق ، شیب تد و بسیار تند و فرسایش زیاد می باشند ، در این اراضی بایستی عملیات آبخیزداری و ح فاظت خاک انجام شود . در تپه ها و فلاتها نیز عملیات حفاظت خاک و جنگل کاری انجام و در برخی نقاط نیز قابلیت زراعت دیم و درختکاری وجود دارد . دشتهای دا منه ای و دشتهای رسوبی رودخانه ای که نسبتاً قابلیت کشاورزی داشته نیز بایستی در آنها عملیات حفاظت خاک را انجام داد . بنابراین از مطالعات ارزیابی می توان نتیجه گرفت که مهمترین برنامه ریزی برای حفظ منابع خاک و استفاده بهینه در شرایط موجود حفاظت خاک و انجام عمل یات آبخیزداری و جلوگیری از فرسایش خاک می باشد . بررسیهای خاکشناسی نشان می دهد که مهمترین افق مشخصه در دشتها و فلاتها افق کلسیک (افق تجمع آهک ) است همچنین در کوهها و تبه ها خصوصیات فیزیکی نامطلوب و افق مشخصه ای تشکیل نشده است . ولی به طور موضعی در برخی نقاط خصوصاً در فلاتها افق کمبیک نیز مشاهده می شود . همچنین بررسیها نشان می دهد بهره برداری غیراصولی در این اراضی (نظیر شخم در جهت شیب و چرای مفرط)باعث از بین رفتن منابع خاک می شود . نکته مهم و قابل توجه این حوزه آبخیز اقلیم آن می باشد ، با توجه به این که عمده م ناطق استان دارای رژیم رطوبتی اریدیک Aridic)و رژیم حرارتی ترمیکThermic)و هایپرترمیکHyperthermic)می باشد ، رژیم رطوبتی این محدودهXeric) و رژیم حرارتی آن مزیکMesic) است

نویسندگان

علی سلیمانی

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان

محسن بنی اسدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بای بوردی، م. 1368 . خاک، پیدایش فرده بندی، انتشارات ...
  • مهاجری شجاعی، م. 1363. مبانی ارزیابی اراضی، نشریه 32 خواروبار ...
  • Buol , S.W., f.D.Hole , and R .J.Mccrachen _ ...
  • نمایش کامل مراجع