بررسی پدیده کاویتاسیون در سرریزها، راهکارهای ارائه شده برای مقابله با خسارات ناشی از آن و بررسی روش هوادهی بعنوان روش مؤثر

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,697

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

WHEC02_058

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

چکیده مقاله:

یکی از عوامل مهم که پایداری سرریزها را تهدید می کند و ممکن است باعث آسیب های جبران ناپذیری به آنها شود؛ پدیده ی کاویتاسیون است. این پدیده تا به حال خسارات شدیدی را به سرریزهای بزرگی در دنیا وارد ساخته است، لذا مطالعه دقیق بر روی سرریزها جهت رفع این مشکل لازم و ضروری می باشد. با توجه به رشد مخازن سدها، نیاز استفاده از سرریزها نیز روز به روز افزایش می یابد. اما مشکلی که در این سازه وجود دارد وقوع کاویتاسیون است. در سال 1915 میلادی، کاویتاسیون اشکالاتی در تونل تخلیه به وجود آورد و در سال 1941 نیز مشاهده شد که سرریزها نیز همین مشکل را پیدا می کنند. البته در آن زمان کاویتاسیون به عنوان دلیل اصلی این خرابی ها شناخته نشد، اما امروزه مشخص شده که وقوع کاویتاسیون در مناطقی که سرعت سیال زیاد می باشد باعث این خرابی هاست و راه هایی نیز برای برطرف کردن این مشکل پیشنهاد شده و اجرا می شود . ناهمواری های سطحی باعث جدا کردن جریان از سطح و تشکیل حباب می شوند. این حباب ها در پایین دست به علت افزایش فشار دچار درونفجاری شده، باعث افزایش بیشتر فشارمی شوند و موجب کندهشدن و وارد آمدن خسارت به مواد و مصالح کف می شوند . هدف از این مقاله بررسی خرابی ها و راه های مؤثر مقابله با اثرات کاویتاسیون روی سرریزها می باشد و شامل تشریح پدیده، عوامل مؤثر و تشدید کننده، خرابی ها و راه های جلوگیری از این خرابی ها می باشد. در این میان هوادهی سطح زیرین تیغه آب روی سرریز مهمترین و موًثرترین راه حل پیشنهادی به منظور مقایسه با این پدیده بوده است و تاًثیر آن در عمل به اثبات رسیده است. این مقاله ضمن بررسی پدیده کاویتاسیون و اقدامات پیشگیرانه از وقوع این حادثه، مطالعه موردی نیز بر روی سد کارون 1 با استفاده از روش هوادهی خواهد داشت.

نویسندگان

فائزه بابائیان

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی

علی صارمی

استادیار دانشگاه علوم و تحقیقات واحد تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • وایلی، استریتر، مکانیک سیالات، انتشارات نورپردازان، چاپ پنجم((1381 ...
  • گزارش مدل هیدرولیکی سرریز سد شهید عباسپور(کارون 1) بخش هیدرولیک، ...
  • بارانی، غ و خدارحمی، م. "دینامیک شکست حباب گاز در ...
  • Hamilton, W. S.'Preventing Cavitation Damage to Hydralic Structures" Water Power ...
  • Falvey , H.T _ "Cavitation in Chutes and Spillways" Bureau ...
  • نمایش کامل مراجع