تلفیق MCDM و GIS در مکان یابی بهینه محل های مناسب جهت احداث ایستگاه های برف سنجی (مطالعه موردی: استان چهارمحال و بختیاری)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 975

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

WRM05_073

تاریخ نمایه سازی: 25 تیر 1393

چکیده مقاله:

به منظور انتخاب بهینه مکان های مناسب جهت احداث ایستگاه ها ی برف سنج ی در سطح استان چهارمحال و بختیاری، از تلفیق سیستم های تصمیم گیری چند معیاری (MCDM) و سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) در قالب یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری مکانی (SDSS)،استفاده شده است. بدین ترتیب که ابتدا معیارهای حذفی لازم و تاثیرگذار در انتخاب مکان احداث ایستگاه ها ی برف سنج ی همچون تراز ارتفاعی، شیب توپوگرافی، احتمال ریزش و ماندگاری برف، تاثیرات بادروبی و بادپناهی شناسایی و تهیه شده است. به کمک معیارهای حذفی مناطقی که مستعد جهت احداث ایستگاه های برف سنجی نیستند، حذف شده اند. سپس مناطق باقی مانده به همراه ایستگاه برف سنجی قدیمی با استفاده از معیارهای ارزیابی مورد ارزیابی و اولویت سنجی قرار گرفته اند. از جمله معیارهای ارزیابی می توان به شرایط اقتصادی و میزان دسترسی، شرایط هواشناسی و اقلیم و خصوصیات فیزیکی مناطق منتخب اشاره کرد. به این ترتیب که معیارهای ارزیابی بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به اجزا و سطوح کوچکتر تقسیم گردیده، پس از آن با استفاده از روش مقایسه های زوجی، معیارهای موجود در هر جزء (سطح)، اولویت بندی شده است. در این روش برای هر معیار بر اساس درجه اهمیت، عددی بین 1 تا 9 (1:کم اهمیت، 9: پر اهمیت)،در نظر گرفته شده است . آنگاه به کمک روش ساتی (Saaty) درجه اهمیت قضاوت های انجام گرفته (وزن ها) برای هر سطح محاسبه گردیده است. در نهایت با تلفیق اوزان بدست آمده در هر سطح از درخت تصمیم گیری، گزینه های مورد نظر برای احداث ایستگاه برف سنجی به همراه ایستگاه های قدیمی اولویت بندی شده است.

کلیدواژه ها:

ایستگاه برف سنجی ، تصمیم گیری چند معیاری (MCDM) ، سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، روش وزن دهی ساتی ، استان چهارمحال و بختیاری

نویسندگان

محمد جواد عزیزخانی

کارشناس ارشد هیدروژئولوژی، مرکز پژوهشی کوثر، تهران

احمد افراسیابیان

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات آب و محیط زیست کوثر، تهران

احمد رضا اسماعیلی

کارشناس مطالعات شرکت آب منطقه ای استان چهارمحال و بختیاری، شهرکرد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • مشاور جاماب، 1383، "مکان یابی بهینه ایستگاه های برف سنجی ...
  • _ محسنی: م، ثقفیان، ب.، 1384، "تعیین مناطق موثر در ...
  • آرضایی، ی.، 1383، "بررسی یخچال طبیعی کوهستان خرسان زردکوه بختیاری ...
  • [ه] رحمتی، س.، 1388، "برف سنجی با استفاده از تصاویر ...
  • _ ولدان زوج، :ج.، رضایی، ی، 1388، "برف سنجی با ...
  • آذرع.، رجب _ 1381، "تصمیم گیری کاربردی"، انتشارات نگاه دانش. ...
  • Malczeski, J., 2005, "GIS and multicriteria decision analysis", John wiley ...
  • Starr, M. K., Zeleny, M., 1977, "Multiple criteria decision making", ...
  • Simon, H. A., , 1960, "The New Science of Management ...
  • Saaty, T.L, 1980, "Decision making for leaders", RWS publication. ...
  • نمایش کامل مراجع