CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی ارتباطاشکال مختلف سرب در خاک با جذب توسط گیاه تربچه Investigation on relation between soil Lead (Pb) forms and Lead accumulation with Rhadish (Rhaphanus sativa L.)

عنوان مقاله: بررسی ارتباطاشکال مختلف سرب در خاک با جذب توسط گیاه تربچه Investigation on relation between soil Lead (Pb) forms and Lead accumulation with Rhadish (Rhaphanus sativa L.)
شناسه ملی مقاله: SSCI10_737
منتشر شده در دهمین کنگره علوم خاک ایران در سال 1386
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی همایی - دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس
محمدهادی غفاریان مقرب - دانش آموخته رشته خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

خلاصه مقاله:
همگام با توسعه صنعتی، بشر با تغییر ژرف در روند زندگی طبیعی خویش، فشاری زیاد بر طبیعت پیرامونش وارد ساخته که موجب اختلالاتی فراوان در زیست بوم شده است . افزایش میانگین دمای کره زمین، گسترش بیابان ها، حرکت یخچال ها و آلودگی آب، هوا و خاک مثال هایی از این دست هستند . خاک بعنوان صبورترین جزء طبیعت، دیرتر از سایر اجزاء اختلالات ناشی از آلودگی را بروز می دهد . آلودگی خاک از نظر ترکیبات آلوده کننده به آلاینده های آلی و معدنی تقسیم می شوند . از میان آلاینده های معدنی، فلزات سنگین، بدلیل غیر قابل تجزیه بودن و اثرات فیزیولوژیکی آنها بر موجود زنده در غلظت های کم، از اهمیت خاصی برخوردارند . سرب با عدد اتمی 82 ، وزن اتمی 217/19 و جرم ویژة 11/34 gr/cm 3 جزء فلزات سنگین است . اکنون پس از آهن، مس، آلومنیوم و روی در جایگاه پنجمین فلز پرمصرف قراردارد . سرب عنصری غیرضروری در فرآیندهای متابولیکی است و می تواند اثراتی سمی و مرگ آور برای موجودات زنده، حتی در مقادیر بسیار کم داشته باشد . براساس نظر آژانس حفاظت از محیط زیست 1 سرب، عمومی ترین عنصر سنگین آلوده کنندة محیط زیست است . سرب بر روی سطوح تبادلی جذب و توسط آنیونهای خاک رسوب می یابد . مقدار این جذب به نوع کانی رس، میزان رس و مواد آلی خاک بستگی دارد . سرب به شکل Pb +2 در محلول خاک، توسط فرآیندهای پخشیدگی و جریان انبوه به سطح ریشة گیاه منتقل می شود . همچنین، اندکی نیز به صورت جذب تماسی توسط گیاه جذب می شود و به سرعت به صورت فسفات سرب در سطح ریشه، بافتها، آوندهای چوبی و آبکش رسوب می کند . ترسیب و تثبیت سرب در آوندهای چوبی و بافت ریشه، سبب تأخیر در انتقال سرب به شاخساره و برگ ها می شود

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/24630/