CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

کاربرد داده‏های زمینشیمیایی برای تعیین توان کانه‏زایی گرانیتوییدهای محدوده حنار بهعنوان بخشی از پلوتونیسم ترشیر در بلوک لوت (خاور ایران) )

عنوان مقاله: کاربرد داده‏های زمینشیمیایی برای تعیین توان کانه‏زایی گرانیتوییدهای محدوده حنار بهعنوان بخشی از پلوتونیسم ترشیر در بلوک لوت (خاور ایران) )
شناسه ملی مقاله: JR_IJPU-11-2_002
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیاوش امیدیان فر - گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
محمد رهگشای - دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
ایمان منصف - دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان

خلاصه مقاله:
توده آذرین درونی حنار در ۱۵۵ کیلومتری جنوب بیرجند و در خاور بلوک لوت رخنمون دارد. از دیدگاه ترکیبی، این توده ترکیب تونالیت، گرانودیوریت، کوارتزدیوریت و دیوریت دارد. این سنگها بهصورت استوک و دایک در توالی آتشفشانی (بازیک تا حد واسط) رخنمونیافته در این محدوده نفوذ کردهاند. سنگ‏های گرانیتویید‏ی حنار متاآلومین و از نوع I با سرشت کالک‏آلکالن هستند و ویژگیهای زمینشیمیایی مرز فعال قاره‏ای را به نمایش می‏گذارند. ازآنجاییکه این توده آذرین درونی گرانیتویید نوع I است و ماگما حالت اکسیدی (مگنتیتی) داشته است، زایش کانسار‏های قلع و تنگستن از این توده آذرین درونی ناممکن است. همچنین، نسبت‏های کم Sr/Y، V/Sc و جایگیری نمونه‏های بررسیشده در محدوده‏های عقیم نمودار‏های تمایز تودههای آذرین درونی زایا از نا‏زایا، عقیمبودن این توده آذرین درونی از دیدگاه زایش کانسار‏های مس پورفیری را نشان میدهند. میزان کم تکاملیافتگی ماگما و نیز موقعیت نمونه‏های بررسیشده در نمودار‏های ارزیابی توان کانه‏زایی آهن نشاندهنده توان بالای این توده آذرین درونی (بخش دیوریتی) در پیدایش کانسار‏های آهن است. رخداد کانه‏‏زایی آهن (بهصورت رگه‏ای) در ارتباط با این توده آذرین درونی نیز این نکته را تایید میکند.  

کلمات کلیدی:
داده‏های زمینشیمیایی, توان کانه‏زایی, تودههای آذرین درونی بارور و نابارور, توده آذرین درونی حنار, بلوک لوت

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1187767/