CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی اثرات خشکسالی هواشناسی بر آبخوانهای کارستی با شرایط توسعهیافتگی کارست متفاوت (مطالعه موردی: دو آبخوان کارستی بیستون- پرآو و کوه پاطاق)

عنوان مقاله: ارزیابی اثرات خشکسالی هواشناسی بر آبخوانهای کارستی با شرایط توسعهیافتگی کارست متفاوت (مطالعه موردی: دو آبخوان کارستی بیستون- پرآو و کوه پاطاق)
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-22-1_019
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

حمید رضا مرادی - ۱. Dept. of Watershed Manage. Eng., Faculty of Natural Resour., Tarbiat Modares Univ., Noor, Iran.
محمد رحمتی - ۱. Dept. of Watershed Manage. Eng., Faculty of Natural Resour., Tarbiat Modares Univ., Noor, Iran.
حاجی کریمی - ۲. Dept. of Rangeland and Watershed, Faculty of Agric., Ilam Univ., Ilam, Iran.

خلاصه مقاله:
آب زیرزمینی یکی از مهمترین منابعی است که از خشکسالی تاثیر میپذیرد. آبخوانهای کارستی از منابع مهم آب زیرزمینی در غرب کشور و استان کرمانشاه هستند. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثرات خشکسالی هواشناسی در مولفههای هیدرولوژیکی آبخوانهای کارستی با شرایط توسعهیافتگی متفاوت صورت گرفته است. مناطق مورد مطالعه در این تحقیق شامل دو آبخوان کارستی بیستون- پرآو و کوه پاطاق در استان کرمانشاه است. برای انجام این پژوهش از آمار ماهانه بارش و آبدهی چشمهها طی دوره آماری ۲۰ ساله استفاده شد. در این تحقیق، از شاخصهای SPI و SDI بهترتیب برای بررسی حالات مختلف خشکسالیهای هواشناسی و هیدرولوژیکی استفاده شد. برای تعیین ارتباط خشکسالی هواشناسی با آب زیرزمینی از همبستگی پیرسون و برای تعیین تاخیر زمانی، به بررسی همبستگی بین شرایط زمانی مختلف (بدون تاخیر و تاخیر ۱ تا ۶ ماه) شاخص SDI نسبت به شاخص SPI پرداخته شد. نتایج تعیین ارتباط خشکسالی هواشناسی و آب زیرزمینی نشان داد که این دو در سطح معنیداری یک درصد دارای همبستگی هستند. همچنین نتایج بررسی همبستگی بین شرایط زمانی مختلف (بدون تاخیر و تاخیر ۱ تا ۶ ماه) شاخص SDI نسبت به شاخص SPI نشان داد که تاخیر زمانی بین وقوع خشکسالی هواشناسی و آب زیرزمینی در مناطق مورد مطالعه بدون تاخیر زمانی یا حداکثر با یک ماه تاخیر رخ داده است. براساس نتایج، مقادیر ضریب همبستگی پیرسون بین شاخصهای SPI و SDI در منطقه بیستون- پرآو بیشتر از منطقه کوه پاطاق است که بیانگر میزان توسعهیافتگی کارست منطقه بیستون- پرآو نسبت به کوه پاطاق است.

کلمات کلیدی:
Hydrological drought, Karst development, SPI index, SDI index, Bistoon-Parav mass, Patagh Mountain., خشکسالی هیدرولوژیکی, توسعهیافتگی کارست, شاخص SPI, شاخص SDI, توده بیستون- پرآو, کوه پاطاق

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1200932/