CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

واکاوی نقش سازمان های مردم نهاد وNGOهای زیست محیطی در فرهنگ سازی و آموزش همگانی به منظورحفظ محیط زیست و کاهش آلودگی های شهری (مطالعه موردی شهرستان همدان)

عنوان مقاله: واکاوی نقش سازمان های مردم نهاد وNGOهای زیست محیطی در فرهنگ سازی و آموزش همگانی به منظورحفظ محیط زیست و کاهش آلودگی های شهری (مطالعه موردی شهرستان همدان)
شناسه ملی مقاله: CEE05_817
منتشر شده در پنجمین همایش ملی مهندسی محیط زیست در سال 1390
مشخصات نویسندگان مقاله:

سجاد آستانی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان،باشگاه پژوهشگران جوان،گروه محیط زیس
الهام رنجبرضرابی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ،گروه محیط زیست،همدان.ایران

خلاصه مقاله:
تکنولوژی و زندگی شهری با رشد سریع خود چنان منابع طبیعی را مصرف و نابود می‌کند که یکی پس از دیگری رو به تمام شدن هستند و جامعه صنعتی چنان محیط زندگی را آلوده کرده که نه تنها فرآیند طبیعی قادر به ترمیم آن نیست بلکه موازنه پویای میان چهار رکن اصلی بیوسفر (خاک، آب، هوا و جانداران) را به هم زده و در حال حاضر زندگی بسیاری از انواع جانداران، گیاهان، رودها، دریاچه‌ها، کوه‌پایه‌ها و سواحل دریاها به خاطر آلودگی آب و محیط به خطر افتاده است. از نکات مهم و اساسی در پیشگیری و کاهش اثرات مخرب یاد شده، کاهش منابع آلوده کننده محیط زیست از طریق آموزش عمومی و فرهنگ سازی در بین آحاد مردم جامعه است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق شامل 600 عضو از مجموع اعضا پنج سازمان مردم نهاد فعال در حوضه زیست محیطی شهرستان همدان می باشد که بر اساس فرمول کوکران تعداد 75 نفر از این افراد انتخاب گردیدند و پرسشنامه های تحقیق توسط آنان تکمیل گردید. به منظور انجام نمونه گیری از میان جامعه آماری موجود از روش نمونه گیری تصادفی ساده نسبی استفاده گردید. برای سنجیدن اعتبار پرسشنامه از روش کرنباخ آلفا استفاده گردید که نشان دهنده اعتبار خوب پرسشنامه ها بود. پس از جمع آوری و دسته بندی داده ها با روش آمار توصیفی و استنباطی، ابتدا جداول توزیع فراوانی تهیه گردید و سپس مواردی چون فراوانی، درصد فراوانی، فراوانی تجمعی، میانگین، میانه، نما(مد) و انحراف معیار محاسبه گردید. در زمینه آمار استنباطی از آماره هایی نظیر ضریب همبستگی اسپرمن، آزمون من-وایت نی و آزمون کورسکال والیس استفاده گردید. نتایج حاصل نشان دهنده ی رابطه ی مثبت بین میزان تحصیلات، آگاهی از عملکرد سازمان های غیردولتی بین المللی، استفاده از وسایل ارتباطی با سازمان حفاظت محیط زیست، با میزان موفقیت این سازمان ها در پیشبرد فعالیت های آموزشی کاهش آلودگی های شهری است. نتایج همچنین منعکس کننده ی رابطه ی معکوس و معنی دار بین متغیر مشکلات درون سازمانی و برون سازمانی با میزان موفقیت این سازمان هاست، در حالی که بین سن افراد، سابقه عضویت آن ها، میزان آگاهی از عملکرد سازمان های غیردولتی داخلی، میزان تامین مالی با متغیر وابسته، رابطه ای دیده نشد. نتایج حاصل از آزمون کروسکال والیس و من وایت نیز گویای اختلاف معنی دار بین نوع هدف اعضاء و جنسیت آنان ازنظر میزان موفقیت در پیشبرد فعالیت های ترویجی و آموزشی در زمینه کاهش آلایندگی زیست محیطی توسط مردم است. ولی بین رشته ی تحصیلی و نوع همکاری آنها اختلافی دیده نشد

کلمات کلیدی:
آموزش، فرهنگ، سازمان ، آلودگی، محیط زیست

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/122654/