CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی عملکرد سویا با مدل AquaCrop تحت تاثیر مدیریت شوری و کم آبیاری

عنوان مقاله: ارزیابی عملکرد سویا با مدل AquaCrop تحت تاثیر مدیریت شوری و کم آبیاری
شناسه ملی مقاله: JR_WRA-30-3_006
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیده طیبه حسینی - دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
مجتبی خوش روش - استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
میرخالق ضیاتبار احمدی - استاد گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
علی قدمی فیروزآبادی - استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.

خلاصه مقاله:
مدل­های گیاهی در شبیه­سازی عملکرد محصول با سناریوهای مختلف کم آبیاری و شوری مناسب می­باشند. در این پژوهش، مدل AquaCrop برای شبیه سازی عملکرد دانه و زیست توده گیاه سویا، تحت تاثیر سطوح مختلف شوری و کم آبیاری در سال­های ۹۱۱۳  و ۱۳۹۰ در شهرستان گرگان مورد بررسی قرار گرفت. مدل با استفاده از داده­های سال ۱۳۹۰ واسنجی و با داده های سال ۱۳۹۱ صحت­سنجی شد. آزمایش شامل سه سطح آب آبیاری به میزان ۱۰۰%، ۷۵% و ۵۵% نیاز گیاه و سه سطح شوری ۷/۰، ۵ و ۱۰ دسی زیمنس بر متر بود. شاخص های آماری RMSE، Eو d برای صحت­سنجی مدل به ترتیب، برای عملکرد دانه برابر با ۲۲۵/۰ تن بر هکتار، ۸۸/۰ و ۹۷/۰ و برای زیست توده برابر با ۷۱۸/۰ تن بر هکتار، ۷۷/۰ و ۹۵/۰ به­دست آمد. نتایج نشان داد که با کاهش مقدار آب آبیاری و افزایش سطح شوری، عملکرد گیاه سویا کاهش می­یابد. آنالیز حساسیت نشان داد مدل AquaCrop نسبت به ضریب کاهش تاج پوشش گیاهی در زمان پیری و ماکزیمم پوشش گیاهی حساس­تر از سایر پارامترها است.

کلمات کلیدی:
آب شور, آنالیز حساسیت, شبیه سازی عملکرد, شاخص های آماری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1477912/