CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

همبستگی بین خودکارآمدی با کیفیت خواب و شاخص عملکرد جنسی در بیماران دیابتی نوع ۲

عنوان مقاله: همبستگی بین خودکارآمدی با کیفیت خواب و شاخص عملکرد جنسی در بیماران دیابتی نوع ۲
شناسه ملی مقاله: JR_MUQ-12-4_005
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی قدرتی میرکوهی - Department of Psychology, Faculty of Educational Scineces & Psychology, Payame Noor University, Tehran, Iran.
سمیرا حدادی - Department of Psychology, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran
مهناز اکبری کامرانی - Department of Midwifery, Faculty of Nursing & Midwifery, Alborz University of Medical Sciences, Karaj, Iran.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: دیابت، بیماری مزمنی است که با عوارضی همچون مشکلات خواب و اختلالات جنسی همراه است. در این میان، خودکارآمدی یک شاخص مهم در تطابق با بیماری در افراد دیابتی است که به بیماران برای کشف و استفاده از حداکثر توانایی خود به منظور مدیریت بیماری کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین خودکارآمدی با کیفیت خواب و بروز اختلال عملکرد جنسی در بیماران دیابتی نوع ۲ انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه به روش توصیفی - همبستگی، ۲۰۰ بیمار دیابتی نوع ۲ با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از بیمارستان های شهید باهنر و رجایی شهر کرج انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، مقیاس خودکارآمدی در مدیریت دیابت، پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ، ابزار عملکرد جنسی در زنان و مقیاس بین المللی عملکرد نعوظ جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند یافته ها: در این مطالعه بین خودکارآمدی و عملکرد جنسی مردان، همبستگی مثبت وجود داشت؛ به عبارتی، بین خودکارآمدی با اختلال نعوظ، همبستگی معنی دار آماری مشاهده گردید (۰۰۲/۰p<). ضریب همبستگی در متغیر پیش بین خودکارآمدی، ۳۱/۰ بود و بین خودکارآمدی با عملکرد جنسی زنان، همبستگی معنی داری دیده شد (۰۰۱/۰p<). ضریب همبستگی در متغیر پیش بین خودکارآمدی، ۳۳/۰ به دست آمد. بین خودکارآمدی با کیفیت خواب نیز همبستگی منفی بود؛ به عبارتی بین خودکارآمدی با کیفیت خواب، همبستگی معکوس معنی داری وجود داشت (۰۰۳/۰p<). ضریب همبستگی در متغیر پیش بین خودکارآمدی و کیفیت خواب         ۲۱/۰- بود؛ یعنی با افزایش یک واحد آشفتگی کیفیت خواب، خودکارآمدی ۲/۰ کاهش می یافت. نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، اختلال عملکرد جنسی و مشکلات خواب شایع بوده که بر کیفیت زندگی آنان تاثیر منفی دارد. بنابراین، توجه به خودکارآمدی در مشاوره سلامت بیماران دیابتی نوع ۲ می تواند نقش مهمی در عملکرد جنسی و کیفیت خواب آنان داشته باشد.  

کلمات کلیدی:
Diabetes mellitus type ۲, Self efficacy, Sexual function, Sleep hygiene., دیابت ملیتوس نوع ۲, خودکارآمدی, عملکردجنسی, بهداشت خواب

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1536210/