CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تعیین نیاز آبی و آب کاربردی فلفل دلمه ای در گلخانه و مقایسه آن با نتایج سامانه نیاز آب

عنوان مقاله: تعیین نیاز آبی و آب کاربردی فلفل دلمه ای در گلخانه و مقایسه آن با نتایج سامانه نیاز آب
شناسه ملی مقاله: JR_IJSWR-53-8_009
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد سعید جعفری نجف آبادی - دانشجوی دکتری گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
آرش تافته - استادیار، بخش آبیاری و فیزیک خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
نیاز علی ابراهیمی پاک - دانشیار، بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

خلاصه مقاله:
یکی از اهداف مهم توسعه گلخانه ها در کشور ارتقای بهره وری تولید و بالابردن بهره وری آب و کود است. فلفل دلمه ای نیز از مهم ترین محصولات گلخانه ای در سراسر جهان بوده و دارای ارزش اقتصادی بالایی است. این پژوهش به منظور ارائه برنامه ریزی آبیاری و کودآبیاری برای فلفل گلخانه ای از طریق پایش رطوبت و شوری خاک ناحیه ریشه، در سال ۱۴۰۰ در استان البرز شهرستان چهارباغ انجام شد. برای این منظور سه تیمار آبیاری I۱، I۲ و I۳ (۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ درصد نیاز آبی گیاه) و سه تیمار کودآبیاری F۱، F۲ و F۳ (۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ درصد نیاز کودی گیاه) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. مجموع آبیاری اندازه گیری شده برای تیمارهای I۱، I۲ و I۳ به ترتیب برابر ۳۹۷، ۳۱۸ و ۲۳۸ میلیمتر بود. مقادیر نیاز آبیاری شبیه سازی شده توسط سامانه نیاز آبیاری گیاهان زراعی و باغی با مقادیر اندازه گیری شده مورد مقایسه قرار گرفت و شاخص های آماری RMSE، NRMSE، MBE، D و EF به ترتیب برابر ۵۵/۳۸، ۲۱/۰، ۱/۲۱-، ۹۹/۰ و ۹۵/۰ به دست آمد. نتایج نشان داد تاثیر تیمار آبیاری، کودآبیاری و اثر متقابل آنها بر عملکرد فلفل گلخانه ای معنادار بود. حداکثر عملکرد فلفل در تیمار I۱F۱ برابر ۳۸/۱۱۴ تن بر هکتار و حداقل آن در تیمار I۳F۱ برابر ۹۶/۴۰ تن بر هکتار به دست آمد. همچنین حداکثر بهره وری آب در تیمار I۲F۲ برابر ۰۵/۳۱ کیلوگرم بر مترمکعب و حداقل آن در تیمار I۳F۱ برابر ۱۹/۱۷ کیلوگرم بر مترمکعب رخ داد. گرچه بهترین عملکرد در تیمار I۱F۱ به دست آمد؛ اما بهترین بهره وری آب در تیمار I۲F۲ حاصل شد و عملکرد محصول در این دو تیمار تفاوت معناداری نداشت. نتیجه گیری کلی نشان می دهد که کم آبیاری ۲۰ درصد با پایش رطوبت ناحیه ریشه در تولید فلفل گلخانه ای توصیه می شود اما مصرف کود باید با پایش شوری ناحیه ریشه کنترل شود.

کلمات کلیدی:
فلفل, کم آبیاری, گلخانه, نیاز آبی, نیاز کودی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1658466/