CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

فقر، احساس محرومیت نسبی و کیفیت زندگی (مطالعه موردی: شهروندان تهران)

عنوان مقاله: فقر، احساس محرومیت نسبی و کیفیت زندگی (مطالعه موردی: شهروندان تهران)
شناسه ملی مقاله: JR_MIEA-11-41_009
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

لیلاالسادات فندرسی - PhD student in Department of Economic and Development Sociology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
افسانه ادریسی - Associate Professor, Department of Social Sciences, Islamic Azad University, North Tehran Branch (corresponding author)
میثم موسائی - Professor of the Development and Social Policy Department of Tehran University

خلاصه مقاله:
کاهش فقر به عنوان مهمترین هدف سیاستگذاری اجتماعی، جنبه های فراتر از اقتصاد و بازار را دربر می گیرد و ناظر به سویه های مختلف کیفیت زندگی است. در این مقاله به دنبال پاسخی برای این مساله هستیم که احساس محرومیت نسبی چه رابطه ای با کیفیت زندگی دارد. جمعیت آماری را افراد ۱۸ سال به بالا که در سال۱۴۰۰ در شهر تهران ساکن بوده تشکیل داده اند. روش تحقیق پیمایشی و اطلاعات با تکنیک مصاحبه رو در رو در قالب پرسش نامه، گردآوری شده است. حجم نمونه ۴۰۴ نفر و نمونه ها به روش نمونه گیری احتمالی از نوع خوشه ای سیستماتیک انتخاب شده اند. برای داوری در باب فرضیات، از آزمون ضریب همبستگی (پیرسون، اسپیرمن)، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که: با کاهش احساس محرومیت نسبی شهروندان، کیفیت زندگی افزایش می یابد و بالعکس. در صورتی که با افزایش بهزیستی مادی، ارزش های رفاهی، درآمد خانواده و طبقه اجتماعی شهروندان، کیفیت زندگی نیز افزایش می یابد. همچنین درآمد و پس انداز خانواده در دوران شیوع کووید ۱۹کاهش یافته است. پس می توان گفت: حق برخورداری از فرصت برابر، تاثیر مستقیم بر رفاه شهروندان دارد و این تاثیر از طریق ارائه خدمات یا درآمد است. از آنجایی که فقر و ناسلامتی دو روی یک سکه اند و فقر، خود محرومیت و نابرابری و ناامنی می آفریند، پس برابر دانستن افراد در مقابل قانون، ایجاد فرصت های برابر برای همه در قالب توزیع امکانات و منابع بصورت یکسان، می تواند زمینه مناسبی را برای تحقق عدالت و افزایش کیفیت زندگی در جامعه فراهم آورد.

کلمات کلیدی:
Quality of life, Relative deprivation, Poverty, Family income, Covid-۱۹, Social policy and Citizens of Tehran., کیفیت زندگی, احساس محرومیت نسبی, فقر, درآمد خانواده, کووید ۱۹, سیاستگذاری اجتماعی و شهروندان تهران.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1881506/