CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شناخت تکنیک پخت سفال های دوره مس سنگی بر اساس یافته های بررسی دشت پیشوا- ورامین، مرکز فلات ایران با استفاده از پتروگرافی (مقطع نازک)

عنوان مقاله: شناخت تکنیک پخت سفال های دوره مس سنگی بر اساس یافته های بررسی دشت پیشوا- ورامین، مرکز فلات ایران با استفاده از پتروگرافی (مقطع نازک)
شناسه ملی مقاله: BASTANSHENASI01_018
منتشر شده در همایش ملی باستان شناسی و هنر سفال و سفالگری در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

مرتضی حصاری - استادیار دانشگاه هنر اصفهان
فاطمه ایمانی - ایمانی کارشناس ارشد باستان شناسی
حسام اصلانی - استادیار دانشگاه هنر اصفهان

خلاصه مقاله:
دررابطه با مطالعات سفالگری عصر مس- سنگی، مرکز فلات ایران دارای جایگاه ویژهای در مطالعات باستان شناسی میباشد. این منطقه همواره خاستگاه فرهنگهای متعددی در طی دوران مختلف بوده که هریک سهم عمدهای در پیشرفت صنعت و هنر مردمان این سرزمین داشته اند. دوران مس- سنگی با ویژگی های خاص خود توانسته نظر بسیاری از محققان را به خود جلب کند. پژوهش حاضر با هدف شناخت بهتر فن آوری سفالگری در طی دوران مس سنگی در منطقه دشت پیشوا صورت گرفته است. سفال های حاصل از بررسی دشت پیشوای ورامین با استفاده از شیوه آزمایشگاهی پتروگرافی (مقطع نازک) با یکدیگر مقایسه گردیدند.علاوه بر این در ارتباط با آزمایش انجام شده وضعیت فیزیکی نمونه ها نیز مطالعه شده است. نتایج این طرح پژوهشی به شرح زیر است. سفالهای حاصل از بررسی دشت پیشوا- ورامین در مرکز فلات ایران بیانگر سفالگری پیشرفته ای است که نشانه های این پیشرفت را میتوان در فن آوری سفالگری مانند پیدایش چرخ سفالگری، استفاده از تمپر آلی،استفاده از کوره های پیشرفته سفالپزی و تسلط سفالگران بر افزایش و حفظ دمای کوره دید. استفاده از چرخ سفالگری و کنترل کوره ها از مهمترین عوامل پیشرفت فنی سفالهای یکدست در کل دشت پیشوا شده است.

کلمات کلیدی:
تکنیک پخت، دشت پیشوا- ورامین، مس- سنگی، مقطع نازک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/731569/