CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

عقود بانکداری اسلامی و شاخص توسعه انسانی در ایران

عنوان مقاله: عقود بانکداری اسلامی و شاخص توسعه انسانی در ایران
شناسه ملی مقاله: JR_MIEA-8-26_010
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

عباس عرب مازار - استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی
سید علی پایتختی اسکوئی - دانشیار و عضو هیات علمی، گروه اقتصاد، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران (نویسنده مسئول).
لاله طبقچی اکبری - دانشجوی دکتری، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

خلاصه مقاله:
دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی از مهم­ترین اهداف جوامع بشری است، در این بین نقش توسعه انسانی حائز اهمیت فراوانی بوده و انسان هم به عنوان هدف و هم به عنوان ابزار توسعه از جایگاه خاصی در طراحی و اجرای سیاست­های توسعه برخوردار است. این اهمیت وافر موجب شده تا کشور­های جهان و سازمان­های بین­المللی توجه خاصی به امر توسعه انسانی داشته باشند و عوامل تاثیرگذار بر آن را شناسایی کنند. عقود بانکداری اسلامی از جمله عواملی است که در مباحث مربوط به توسعه در اقتصاد اسلامی حائز اهمیت فراوانی بوده و می­تواند اثرات قابل توجهی را برمولفه­های توسعه اقتصادی و اجتماعی در کشورهای اسلامی داشته باشد. در این مطالعه تاثیر  عقود بانکداری اسلامی به تفکیک قرض­الحسنه، قراردادهای مبادله­ای و قراردادهای مشارکتی بر شاخص توسعه انسانی در ایران طی سال­های ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۵ (براساس داده­های فصلی) مورد بررسی قرار گرفته است. برای برآورد اثرات متغیرها، از روش آزمون کرانه­ها و تکنیک الگوی خود توضیح­برداری با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شده است. نتایج رگرسیونی نشان می دهد، که عقود بانکداری اسلامی در کوتاه­مدت و بلندمدت منجربه بهبود شاخص توسعه انسانی در ایران شده است

کلمات کلیدی:
Islamic Banking, Islamic Contracts, Human Development Index, Auto Regressive Distributed Lag, bounds testing, عقود بانکداری اسلامی, شاخص توسعه انسانی, الگوی خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1884999/