شیره درخت افرا به عنوان یکی از شیرین کننده های طبیعی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,702

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CCNS01_051

تاریخ نمایه سازی: 11 آذر 1398

چکیده مقاله:

بیان مساله: جنس افرا (Acer L.) متعلق به تیره Sapindaceae دارای 126 گونه در کل دنیاست. نام علمی درخت افرا، واژه لاتین است و به معنای تیز و سخت بوده که به علت تیز بودن انتهای لوب بزرگ بعضی از گونه های آن است. چندین گونه اصلی افرا وجود داردکه میتوانند برای تولید شیره مورد استفاده قرار گیرند.هدف پژوهش: در بعضی از گونه های افرا مواد قندی بسیار وجود دارد. شیره افرای قندی %2 قند دارد و از شیره هایی که از گونه های دیگر گرفته میشوند شیرین تر است. از این درخت شکری به نام شکر افرا نیز به دست می آید که بسیار ارزشمند بوده و خواص مفید زیادی برای بدن دارد.روش و چگونگی انجام پژوهش: مروری بر منابع معتبر موجود در این زمینه.یافته ها و نتیجه گیری: جنس افرا در ایران مجموعا دارای 8 گونه و تعدادی زیرگونه و واریته است که غالبا عناصر اصلی رویشگاه های جنگلی را تشکیل میدهند. گونه های مختلف افرا در جنگلهای شمال، غرب و جنوب ایران رویش دارند. درختان این تیره در خاکهای گچی میرویند و گونه هایی از آنها در باغها و پارکها به عنوان زینتی کاشته میشوند. شیره افرا میتواند از بیش از 100 گونه درخت افرا تولید شود. درخت افرای قندی (Acer saccharum Marsh.) یکی از زیباترین گونه های افرا میباشد که عمر طولانی دارد و گاهی تا 400 سال میتواند زنده بماند. علاوه بر این، از نظر زینتی نیز بسیار ارزشمند بوده و بومی شمال شرقی آمریکای شمالی محسوب میشود. شیره این درخت بسیار شبیه به عسل بوده با این تفاوت که بسیار گرانتر است. شکر افرا نیز ماده جامد و شیرینی است که با جوشاندن شیره درخت افرای قندی به دست می آید.90 درصد از ترکیب شکر افرا، ساکارز و مابقی آن گلوکز و فروکتوز است. شربت افرا حاوی میزان کمی پتاسیم و کلسیم و مقدار قابل توجهی روی و منگنز و نیز حاوی میزان ناچیزی آمینو اسید است. شیره افرای خالص نه تنها شیرین است بلکه خواص زیادی نیز برای بدن دارد. این ماده دارای آنتی اکسیدان بوده و جهت تقویت سیستم ایمنی، جلوگیری از سرطان، دیابت و کم خونی، حفظ عملکرد طبیعی مغز، حفظ قدرت استخوانها و کاهش استرس و افسردگی استفاده میشود.

نویسندگان

آزاده اخوان روفیگر

استادیار بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران