کنترل بیولوژیکی پوسیدگی ریشه و طوقه آفتابگردان با عامل Sclerotinia sclerotiorum از طریق کمپوست غنی شده با میکروارگانیسم های آنتاگونیست در آزمایشگاه و گلخانه

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,411

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MPSA01_175

تاریخ نمایه سازی: 22 فروردین 1393

چکیده مقاله:

بیماری پوسیدگی اسکلرو تینیای ریشه، طوقه، ساقه و طبق از بیماری های مهم آفتابگردان می باشد عامل بیماری Sclerotinia sclerotiorum (Lib) de Bary می تواند در مراحل مختلف رشد به گیاه حمله کرده و خسارت سنگینی به این محصول وارد سازد، در این تحقیق امکان کنترل بیماری در مراحل اولیه رشد گیاه با استفاده از کمپوست غنی شده با میکروارگانیسم های آنتاگونیست، بررسی شد. نخست در شرایط آزمایشگاه جدایه های باکتریایی شامل 16 جدایه Bacillus subtilis و 14 جدایه psedomonas fluorescen و همچنین 10 جدایه از قارچ های Trichoderma harzianumم و Talaromyces flavus از ریزو سفر بوته های کلزا جداسازی گردیدند. در مرحله بعد اثرات آنتاگونیستی آن ها روی عامل بیماری در آزمایشگاه به روش کشت متقابل بررسی گردید. از بین کل میکروارگانیسم ها تعداد 10 جدایه شامل 4 جدایه B. subtiils، 4 جدایه P.fluorescen ، 1 جدایه T. harzianum و 1 جدایه T. flavus برای آزمایشات گلخانه انتخاب و در کمپوست تکثیر گردید. تیمارهای مزبور به خاک گلدان های آلوده به عامل بیماری اضافه شد و تاثیر آنها در کاهش آلودگی طوقه و شاخص های رشد گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از نظر شاخص آلودگی کلیه تیمارها به استثنای B10 با 5 درصد آلودگی در مقایسه با رشد آلوده با 45 درصد آلودگی اختلاف معنی دار داشته اند از نظر وزن تر کل، کلیه تیمارها به استثنای ps69 و ps51 با 13/1 تا 9/2 گرم وزن تر در م قایسه با شاهد آلوده یا 8/1 گرم وزن تر اختلاف معنی دار داشته و نسبت به آن برتر بودند از نظر وزن خشک کل، کلیه جدایه های با سیلوسی با وزن خشک 3/6 تا 2/6 در مقایسه با شاهد آلوده با وزن خشک 1/97 گرم اختلاف معنی دار داشته و برتر بوده اند از نظر طول کل کلیه تیمارها با طول کل 86/6 تا 76/1 سانتی متر به استثنای Tr6 با طول 73/3 با شاهد آلوده با طول کل 72/5 سانتی متر اختلاف معنی دار داشته و برتر بوده اند بدین ترتیب میکروارگانیسم ها با شاهد آلوده اختلاف معنی دار داشته اند و هم با شاهد سالم و باعث کاهش آلودگی گیاه شده و از طرف دیگر می توانند باعث افزایش رشد گیاه شوند.

کلیدواژه ها:

کنترل بیولوژیک ، S. Sclerotiorum ، پوسیدگی طوقه و ریشه ، آنتاگونیست

نویسندگان

پویا محمدی مردخه

گروه گیاه پزشکی دانشگاه آزاد دامغان

همایون افشاری آزاد

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :