تاثیر قارچ میکوریز Glomus mossea بر پارامترهای رشد و عملکرد گیاه گندم تحت تنش شوری ناشی از کلرید سدیم و آبیاری با آب دریاچه ارومیه

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 354

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCOCA03_482

تاریخ نمایه سازی: 24 شهریور 1398

چکیده مقاله:

شوری خاک به ویژه به دلیل آبیاری کنترل نشده زمین های کشاورزی توسط آب های حاوی مقادیر مختلفی از املاح محلول ازمهمترین عوامل موثر در کاهش رشد و عملکرد محصولات کشاورزی محسوب می گردد. از این رو تولید محصولاتی با تحمل بالاتر بهتنش شوری به ویژه ازطریق کاربرد کودهای زیستی به منظور دستیابی به کشاورزی تحت شرایط تنش حائز اهمیت است. در اینتحقیق تاثیر قارچ میکوریز Glomus mossea (به صورت پودری) بر برخی پارامترهای رشد و عملکرد گیاه گندم (.Triticum sativum L) رقم نیمه متحمل پیشتاز تحت تنش شوری ناشی از NaCl با غلظت 100 میلی مولار با (EC=10 dSm-1) و آب دریاچه ارومیه (EC=10.7 dSm-1) به عنوان یکی از مهمترین حوضه های آبریز کشور مورد بررسی قرار گرفت. کاشت گیاهان دردرون گلدان حاوی خاک و پیت با نسبت 20 به 1 انجام شد و 90 روز پس از کاشت، به منظور بررسی پارامترهای رشد و عملکرد برداشت شدند. نتایج مقایسه میانگین داده های آنالیز شده توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 نشان دهنده معنی دار بودن افزایش تمام پارامترهای رشد شامل وزن خشک، تر و طول ریشه و اندام هوایی، محتوای آب نسبی و نیز شاخص های عملکرد از جمله عملکرد دانه (وزن سنبله و وزن دانه در سنبله) و عملکرد بیولوژیک )مانند تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، وزن کاه و کلش و وزن تر اندام هوایی) و شاخص برداشت گیاهان میکوریزه نسبت به انواع غیر میکوریزه در هر دو منشا شوری گردید. (P<0.05) با توجه به نتایج فوق، می توان از قارچ های میکوریز به منظور بهبود رشد گیاهان در خاک های با تنش شوری بهره برد.

کلیدواژه ها:

شوری ، قارچ میکوریز ، تنش های غیر زیستی ، پارامترهای رشد ، ، گندم

نویسندگان

کبری توفیقی

دانشجوی دوره دکتری فیزیولوژی گیاهی گروه علوم گیاهی دانشکده علوم زیستی دانشگاه خوارزمی

رمضانعلی خاوری نژاد

استاد گروه علوم گیاهی دانشکده علوم زیستی دانشگاه خوارزمی و دانشکده علوم، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران

فرزانه نجفی

استادیار گروه علوم گیاهی دانشکده علوم زیستی دانشگاه خوارزمی

خدیجه رضوی

استادیار پژوهش پژوهشگاه ملی مهنسی ژنتیک و زیست فناوری