چالش ها و راهکار های افزایش تولید حبوبات دیم در ایران

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,192

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_004

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

نخود و عدس از مهمترین گیاهان حبوبات می باشند که به ترتیب 64 و 23 در صد سطح زیر کشت حبوبات در ایران را به خود اختصاص داده اند. نخود و عدس در بین محصولات از نظر سطح زیر کشت دارای سومین و پنجمین رتبه در کشور می باشند که کشور ایران به لحاظ سطح زیر کشت این دو محصول، چهارمین رتبه را در دنیا به خود اختصاص داده است. غالبا دو محصول نخود و عدس در شرایط دیم ( 95 و 92 در صد) کشت می شوند و عملکرد این دو محصول در مقایسه با سایر کشور های مهم تولید کننده بسیار پایین می باشد. عوامل مختلفی در پایین بودن عملکرد این دو محصول دخیل می باشند که از جمله می توان مدیریت ضعیف عملیات زراعی ( آماده سازی زمین، روش کشت، میزان بذر ، زمان کشت، کنترل آفات و علف هرز، روش برداشت) ، تنش خشکی، تنش سرما ، بیماری برق زدگی ، بیماری فوزاریوم و بیماری ویروسی نام برد. به عبارت بهتر می توان بیان نمود که کشاورزان، حبوبات را بسیار سنتی کشت می نمایند و کمتر می توان آثاری از یافته های تحقیقاتی در مزارع کشاورزان یافت نمود. در صورتی که با تحقیقات انجام گرفته جهت نحوه آماده سازی زمین، کشت مکانیزه، میزان بذر، تاریخ کشت مناسب ،کنترل آفات و علف های هرز به روش مکانیزه ، چگونگی کاهش خسارت خشکی و بیماری برق زدگی با کشت ارقام مقاوم به بیماری برق زدگی و فوزاریوم در زمان مناسب و برداشت مکانیزه، می توان عملکرد را حداقل به میزان 50 در صد افزایش داد. با کشت ارقام اصلاح شده و امید بخش نخود از جمله هاشم ، آرمان و FLIP 93-93 و ارقام اصلاح شده و امید بخش عدس از جمله رقم گچساران ، , FLIP 92-12 ILL590 و ILL 6037 همراه با اجرای توصیه های فنی در طر ح های تحقیقی و ترویجی و مزارع نمایشی می توان به راحتی به این مهم دست یافت.

نویسندگان

سید حسین صباغ پور

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • (1) بزازی، داریوش. 1382. گزارش نهایی اثرات شیوه های خاک ...
  • (2) صباغ پور، سید حسین 1375 . نکات فنی زراعت ...
  • (3) صباغ پور، سید حسین 1381 . برتری کشت نخود ...
  • (4) مجنون حسینی، ناصر 1372 _ حبوبات در ایران، انتشارات ...
  • (5) Sabaghpour, Sayyed Hossain., Esmail, Sadeghi, and R.S.Malhotra. 2003. Present ...
  • نمایش کامل مراجع