بررسی میزان کارآیی مدل هیدروفیزیکی در برآورد رسوب حوضه های آبخیز فاقد آمار (مطالعه موردی حوضه معرف و زوجی نینیزک استان بوشهر)

سال انتشار: 1380
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,314

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ABKHIZ01_035

تاریخ نمایه سازی: 21 خرداد 1385

چکیده مقاله:

اطلاعات مربوط به رسوب دهی حوضه های ابخیز در طراحی و عمر مفیدسازه های آبی و عملیات آبخیزداری از فاکتورهای مهم می ابشد. در ایران اکثر حوضه های آبخیز بخصوص حوضه های فصلی فاقد ایستگاه رسوب سنجی می باشند و یا اگر هم داشته باشند تنها در خروجی حوضه اصلی و یا اینکه دارای امار ناقص و فاقد قدمت و دقت کافی می بانشد. لذا ضروری بنظر میرسد که جهت برآورد رسوب دهی در حوضه های فاقد آمار از مدلهای تجربی که کارآیی و دقت آنها در حد قابل قبولی به اثبات رسیده استفاده نمود. در کشور تحقیقات زیادی در زمینه استفاده از مدلهای مختلف از جمله MUSLE, EPM, MPSIA و بعمل آمده، لیکن درمورد مدل هیدروفیزیکی مطالعات کم و انگشت شمار است. در تحقیق حاضر کارآیی مدل هیدروفیزیکی در مقایسه با اندازه گیری مستقیم (رسوب سنجی مخزن)، مدل EPM و مدل MPSIAC درحوضه معرف نینیزک بامساحت 2493 هکتار مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که مدل هیدروفیزیکی در مقایسه با روش رسوب سنجی مخزن و مدل MPSIAC که در اکثر حوضه های کار شده رووش قابل اعتمادی است هم خوانی بسیار خوب و مناسبی را نشان داده است. ولی نسبت به نتایج مدل EPM دارای اختلاف زیادی می باشد با توجه به اینکه اندازه گیری رسوب در روش رسوب سنجی مخزن دارای دقت کافی می باشد و نتایج مدل MPSIAC و هیدروفیزیکی اختلاف زیادی با آن ندارند لذاکارآیی مدل هیدروفیزیکی از نظر کیفی وکمی در حوزه نینیزک و سایر حوضه های فاقد آمار در مناطق مشابه این منطقه مناسب تشخیص داده شد و با توجه به کم بودن تعداد فاکتورهای مدل فوق و سریع دادن نتایج در اولویت بندی حوضه های آبخیز از نظر عملیات آبخیزداری و کنترل فرسایش و رسوب روش مناسب و قابل توصیه ای می باشد.

نویسندگان

ناصر حیدری

کارشناس ارشد مدیریت آبخیزداری سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی، حسن . 1374 _ ژئومرفولوژی کاربردی جلد _ (فرسایش ...
  • حبیبی، مهدی . 1374 _ کاربرد روشهای محاسبه بار معلق ...
  • حیدری، ناصر . 7377 . بررسی مدلهای برآورد رسوب در ...
  • حیدری، ناصر . 7380 . بررسی کارایی مدل هیدروفیزیکی در ...
  • ماجدی، محمود و جزایری بهمن. بررسی پتانسیل رسوب‌دهی در مناطق ...
  • تاثیر زمین لغزشها در رسوبزایی حوضه کارون میانی [مقاله کنفرانسی]
  • FAO.1981 .Arid Zone hydrology for agricultral development. lrrigation and drainge ...
  • _ Hudson, N.W., 1993. Field measurement of Soil erosion and ...
  • -11Zachar , D.1982 .Soil erosion , development in soil science ...
  • نمایش کامل مراجع