نتعیین ارتفاع تیغه اب به ازاء عرض های مختلف سرریز بر اساس نتایج مطالعات تسکین سیلاب (مطالعه موردی سد بیدستان در استان لرستان)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,357

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ABYARI11_105

تاریخ نمایه سازی: 22 مرداد 1391

چکیده مقاله:

به منظور طراحی بهینه سازه های هیدرولیکی سد باید سیلابهای ورودی به مخزن را روند یابی نمود. سیلاب ورودی به مخزن در مواجحه با حجم مخزن سد مستهلک می گردد و قسمتی در آن مخزن ذخیره شده و به مرور زمان از طریق خورجی ها و سرریز ها تخلیه می شود. نگهداشت اب در مخزن سد موجب آن می شود که هیدروگراف جریان خروجی نسبت به جریان ورودی دارای کاهش مقدار پیک و همچنین تاخیر زمانی باشد. میزان اختلاف زمانی و تسکین سیلاب ورودی نسبت به سیلاب خروجی نشان دهنده قدرت مخزن در ذخیره اب می باشد. مبمنظور انجام روند یابی سیلاب در مخازن تاکنون از نرم افزارهای مختلفی استفاده گردیده است که بسیاری از انها در محیط Dos بوده و مشکلات و پیچیدگی های خاص خود را داشته اند . در این مطالعات بمنظور تسریع ، سهولت و همچنین افزایش دقت از مدل ریاضی رسته مهندسی ارتش آمریکا معروف به HEC-HMS استفاده شده است. در این تحقیق به تشریح مرحله ای روند یابی سیلابهای ورودی به سد بیدستان در استان لرستان پرداخته شده است. سد بیدستان بر روی رودخانه بیدستان واقع بوده و حوضه ابریز رودخانه آن در استان لرستان و شهرستان ازنا قرار گرفته که در نهایت به رودخانه تیره جریان می یابد. در این مطالعات با استفاده از روش اصلاح شده پالس روند یابی سیلابهای ورودی به مخزن برای عرض های مختلف سرریز با توجه به منحنی سطح- حجم مخزن انجام پذیرفت و مقادیر پیک سیلابهای خروجی با دوره بازگشت مختلف تعیین گردید. هر چه عرض سرریز بیشتر باشد ازتفاع تیغه اب روی سرریز کمتر شده و در نتیجه ارتفاع سد می تواند کمتر انتخاب شود. با افزایش عرض سرریز هزینه های احداث شامل حفاری محل سرریز و بتن ریزی افزایش یافته و در عوض هزینه خاکریزی بدنه سد کاهش می یابد. انتخاب عرض نهایی سرریز بر اساس بهینه یابی اقتصادی بین هزینه های مختلف انجام می گردد.

کلیدواژه ها:

سد بیدستان ، روندیابی سیلاب ، مدل HEC-HMS ، بهینه یابی عرض سرریز

نویسندگان

حسام قدوسی

استادیار گروه مهندسی آب - دانشکده کشاورزی - دانشگاه زنجان

حسین محجوب

کارشناس ارشد امور مهندسی منابع اب شرکت مشانیر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • -مرید، س، ه. قائمی و ه. میر ابوالقاسمی. 1376 ."ارزیابی ...
  • - پرهمت، ج و ح. صدقی، اسفند 1378."واسنجی و ارزیابی ...
  • _ (1374). "اصول هیدرولوژی کاربردی". انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ ...
  • -بی نام (1388)، "گزارش مطالعات هیدرولوژی و هواشناسی حوضه سد ...
  • - Creek, W. and Williams, p., 2003., ، Hydromo dification ...
  • نمایش کامل مراجع