تاثیر شوری و کاربرد جیبرلین بر درصد و عملکرد اسانس در گیاه دارویی رازیانه

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,005

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI06_242

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1389

چکیده مقاله:

بر اساس چند تحقیق انجام پرفته شوری باعث افزایش درصد اسانس در گیاهان دارویی می گردد. لذا به دلیل اینکه شوری باعث افزایش درصد اسانس می گردد در این آزمایش شوری به همراه جیبرلین که می تواند باعث افزایش رشد گردد تا امکان تداخل مثبت این دو عامل در عملکرد اسانس گیاه دارویی رازیانه مورد برسی قرار گیرد. این آزمایش در سال 1387 در شرایط گلخانه ای به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی انجام پذیرفت. فاکتورها عبارت از شوری و هورمون جیبرلین بودند. فاکتور جیبرلین در دو سطح شامل عدم مصرف و مصرف اکسین و فاکتور شوری شامل چهار سطح شوری 0، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر بودند. برای استخراج اسانس نمونه های گیاهی از روش تقزیر با اب و دستگاه کلونجر استفاده شد. کلیه تجزیه های آماری و مقایسه میانگین ها با استفاده از یک نرم افزار مناسب بر اساس مدل آماری طرح آزمایشی مورد استفاده انجام شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که شوری باعث کاهش وزن هزار دانه و عملکرد دانه در رازیانه می گردد. هر چند که در غلظت های پایین شوری تاثیر معنی داری نداشت. اما همچون آزمایشات قبل مشاهده گردید که شوری باعث افزایش درصد اسانس در رازیانه می گردد. اما کاربرد جیبرلین با وجودی که در سطح شاهد تاثیر معنی داری را روی هریک از صفات بررسی شده از جمله رشد و عملکرد اسانس نداشت، ولی در شرایط شوری باعث افزایش رشد و عملکرد گردید. به طوری که جیبرلین باعث افزایش وزن خشک گیاه و عملکرد دانه تحت شرایط شوری گردید ولی روی وزن هزار دانه تاثیری نگذاشت.همچنین جیبرلین درصد اسانس گیاه دارویی رازیانه تحت شرایط شوری نسبت به شرایط عدم مصرف جیبرلین کاهش داد اما همچنان تحت شرایط شوری نسبت به سطح 0 شوری در سطح بالاتری قرار داشت. در کل نتایج بدست آمده از این بررسی نشان داد که جیبرلین همراه با شوری باعث افزایشعملکرد اسانس در رازیانه نسبت به شرایط شاهد گردید.

نویسندگان

الناز فرج زاده معماری تبریزی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ملکان

مهرداد یارنیا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

وحید احمدزاده

عضو باشگاه پژوهشگران جوان تبریز و دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تبریز

نیما نوبری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :