تاثیر کاربرد غلظتهای مختلف بنزیل آمینوپورین بر باززایی مستقیم گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 621

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI07_188

تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1391

چکیده مقاله:

بادرنجیویه (Melissa officinalis L.) گیاهی علفی، چندساله و متعلق به تیره نعناعیان (Lamiaceae) است که در مناطق مختلف ایران مورد استفاده دارویی و خوراکی قرار می گیرد. منشا اصلی این گیاه شرق مدیترانه و جنوب اروپا گزارش شده و اسانس آن در صنایع داروسازی، غذایی و صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد زیادی دارد. رویش این گیاه از طریق بذر به کندی صورت می گیرد و رشد اولیه آن نیز کند و بطئی است. به همین دلیل ریزازدیادی درون شیشه ای آن روش مؤثری برای ازدیاد سریع گیاه می باشد، که باعث تولید نتاجی با یکنواختی بالا می گردد. به منظور تعیین مناسب ترین غلظت تنظیم کنند رشد سیتوکینینی برای به دست آوردن بیشترین بازده در تولید گیاهچه های درون شیشه ای از ریزنمونه های گره ساقه بادر نجبویه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و با استفاده از محیط کشت پایه MS انجام گردید . در این آزمایش از غلظت های مختلف هورمون BAP (بنزیل آمینو پورین) (صفر و 2/2 و 4/2 و 11 میکرومولار) در ترکیب با 1 میکرومولار IAA استفاده گردید. پس از گذشت 6 هفته میانگین باززایی هر کدام از تیمارها و نیز حداکثر گیاهچه های باززا شده در هر ریز نمونه محاسبه گردید. بیشترین میزان باززایی (86/66 درصد) و کمترین میزان باززایی (صفر درصد) به ترتیب در محیط حاوی 2/2 میکرومولار BAP با 1 میکرومولار IAA و محیط MS بدون هورمون مشاهده گردید. هم چنین حداکثر میانگین گیاهچه های باززا شده در هر ریزنمونه (12/83) در محیط MS تکمیل شده با 11 میکرومولار BAP و 1 میکرومولار IAA به دست آمد.

نویسندگان

خدیجه جنگجو

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه

بهمن حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه

عباس حسنی

استادیار گروه باغبانی دانشگاه ارومیه و پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه

مراد جعفری

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ارومیه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :