راهکارهای پیشینیان در پایدارسازی و استحکام بخشی بناهای کهن در برابر نیروهای رانشی، الگویی در بهسازی لرزه ای سازه های خشتی و گلی

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,077

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BANA01_046

تاریخ نمایه سازی: 25 شهریور 1392

چکیده مقاله:

بسیاری از بناهای سطح کشور به ویژه در مناطق کویری و بیابانی که امکان دسترسی به شیوه‌های نوین استحکام بخشی را ندارند از جنس خشتی و گلی هستند. برای این بناها هنوز نیز در سطح کشور آیین نامه مدونی جهت پایدارسازی وجود ندارد. با بهره جویی از شیوه‌های بیان شده در این جستار می‌توان این ساختمان‌ها را در برابر نیروهای جانبی، به ویژه زمین لرزه پایدار ساخت. سرزمین ایران جایگاه هنرآفرینان معمار می‌باشد. هنری که بوم آوردی (همگن بودن ساختار بنا با شرایط پیرامونی) از ویژگی‌های جدایی ناپذیر ان است و هر کجا که بین رویکرد به بوم و ساخت جدایی افتاده است، آسیب‌های فراموش نشدنی را در پی داشته است. زمین لرزه از رویدادهایی است که از دیر باز اندیشه سازندگان بنا را در این دیار به خود مشغول داشته است.بر طبق مفاد آیین نامه 2800، یکی از نکات مهم پایدارسازی بناهای تاریخی در برابر زمین لرزه، کاستن نیروهای جانبی است، بدین منظور در گذشته راهکارهای گوناگونی مانند بستن هو ها، پشت بندها، کلاف کشی‌های مناسب و... را بکار بسته‌اند. این جستار تلاش دارد تا به این راهکارها بپردازد.نبود آیین نامه مشخص در مورد پایدار سازی بناهای خشتی و گلی از یک سو و کمینت بسیار زیاد این بناها از سوی دیگر، ضرورت پرداختن به این مبحث را آشکار تر می‌کند.در جنبه‌ی دیگر می‌توان گفت که بسیاری از بناهای تاریخی با ارزش ما که بایستی مرمت و پایدار سازی شوند در این دسته جای می کیرند که شایسته است با تلاش بیشتر در جهت شناخت این روش‌ها که بسیار کم هزینه و از لحاظ قوانین مرمتی هم بسیار منطبق با قوانین جهانی هستند از آن‌ها در جهت پایدارسازی این گونه ساختمان‌ها استفاده کرد.

کلیدواژه ها:

بناهای خشتی و گلی ، پایدار سازی ، زمین لرزه ، هشت و گیر ، کلاف

نویسندگان

نیما ولی بیگ

استادیار دانشکده مرمت، دانشگاه هنر اصفهان

ساناز رهروی پوده

دانشجوی کارشناسی ارشدمعماری

افروز رحیمی آریایی

دانشجوی کارشناسی ارشدمطالعات معماری ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بزنوال، رولان، فناوری تاق در خاور کهن، ترجمه محسن حبیبی، ...
  • تهرنی‌فرهاد، آشنایی با سازه‌های سنتی، درس نامه.دانشگاه بهشتی، 1386 زمرشیدی، ...
  • لاتینا، کرادو، استفاده طولانی مدت از مساکن موقت پیش ساخته ...
  • مورگان، ویلیام، رفتار اجزای سازه‌ها، برگردان مجید بدیعی، ‌حسینیان، _ ...
  • First Nationt Conference _ Sustainable Building Mashhad, Iran, February 2013 ...
  • نمایش کامل مراجع