ارزیابی رعایت منشور حقوقی بیمار و موازین اخلاقی در مراکز آموزشی درمانی تابعه دانشگاه علوم پزشکی قزوین و ارائه راهکارهای مداخله ای مناسب

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,507

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BIOETHICS01_022

تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1386

چکیده مقاله:

زمینه: مصرف کنندگان، منابع اطلاعاتی با ارزشی جهت قضاوت در مورد کیفیت خدمات مراقبتی هستند و باز برخورد نظرات بیماران می تواند در سازماندهی سیستماتیک بیمارستان موثر باشد. و لیکن متاسفانه به دلایل بسیار ارزیابی کیفیت مراقبت از زاویه رضایت بیماران مورد توجه قرار نگرفته است و اینطور به نظر می رسد در مراکز آموزشی و درمانی مسائل حقوقی و اخلاقی کمتر مد نظر قرار می گیرند و بیماران رضایت آگاهانه موردی برای اموزش و یا پژوهش قرار می گیرند. هدف: این مطالعه به منظور تغییر در نگرش و بالا بردن میزان آگاهی مدیران، پزشکان وپرستاران مراکز آموزشی درمان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین در خصوص رعایت منشور حقوقی و موازین اخلاقی بیماران انجام شده است. مواد و روشها: مطالعه به روش توصیفی، مقطعی در سال 1383 انجام شد. کلیه مدیران، پزشکان، پرستاران و بیماران چهار بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی قزوین به عنوان نمونه پژوهش تعیین و پاسخهای آنان در مورد متغیرهای مورد مطالعه از طریق پرسشنامه اخذ گردید. داده ها با استفاده از امار توصیفی و ازمون کای اسکور تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده برای مدیران، پزشکان و پرستاران بیمارستانهای یاد شده کارگاه های مستقل جهت افزایش میزان اگاهی در خصوص موازین اخلاقی و حقوقی گذاشته شد. یافته ها: یافته ها نشان داد میزان اگاهی مدیران، پزشکان و پرستاران در خصوص آشنایی به موازین اخلاقی و منشور حقوقی با کسب میانگین 2/4 از 5 کمتر از متوسط بوده است. همچنین پاسخگویان بیمار و یا همراه آنان در بیمارستان با کسب میانگین 1/25 از 5 نسبت به موازین اخلاقی و منشور حقوقی بیماران آگاهی ضعیفی داشتند رعایت جنبه های حقوقی و اخلاقی توسط پرسنل بیمارستان (مدیر، پزشک و بیمارستان) با کسب میانگین 2 از 5 کمتر از متوسط بوده است. موارد یاز قبیل عدم اخذ رضایت آگاهانه، انجام اکثر پروسیجرها توسط دانشجویان بدون معرفی خود، فقدان آموزش کافی به بیماران از موارد مهم پژوهش می باشد. نتیجه گیری: به شرط افزایش میزان آگاهی به بیماران، خانواده های آنان و پرسنل بیمارستان امکان رعایت منشور اخلاقی و موازین اخلاقی در بیمارستان وجود دارد . در صورت تجدید قوانین پذیرش بیماران در مراکز آموزشی و درمانی و در نظر گرفتن اصول حقوق بیماران در سرفصلهای درسی دانشجویان گروه پزشکی می توان به آینده رعایت اصول فوق الذکر امیدوار بود.

کلیدواژه ها:

اخلاق ، حقوق ، مراکز آموزشی و درمانی

نویسندگان

سعید آصف زاده

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی قزوین، معاون پژوهشی دانشگاه

هادی مرشدی

مربی وعضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین - مدیر امور آموزشی و تحصی

زهرا کلانتری

مربی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین - مدیر پژوهشی دانشگاه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Borja, Javier.، ، Read all Responses Assessind ethics of Clinical ...
  • Hendricks , A-W _ Jennifer Cesar.، Ethical and Ledal Challendes ...
  • Richins , Suzan , ، Watind For Satisfaction، Journal maradenet ...
  • William's B.Patint Satisfaction _ Avalial Concept; soc. Sei Med ; ...
  • Jennifer A smith _، ، Assessment of ethics in systematic ...
  • Weera Reasad.، ، Factors influencind Patient satisfaction _ impact on ...
  • Assessing ethics of trials in systematic reviews, BMJ, ؛ 24- ...
  • Materials and methods: The present work Was a descriptive cro ...
  • نمایش کامل مراجع