بررسی میزان فندهای محلول ونامحلول و آنالیز رشد دو رقم گیاه ماش سبز (Vigna radiata (L.)WILEZEK) 20 روزه تحت تأثیر تنش سرب و تعدیل‌کننده اسید سالیسیلیک

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 624

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CAST01_028

تاریخ نمایه سازی: 7 تیر 1393

چکیده مقاله:

این تحقیق به منظور بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف سرب (1، 2، 3، 4 میلی مول بر لیتر از منبع Pb(NO3)2 و سالیسیلیک اسید (با غلظت 10 میکرومول بر لیتر) بر میزان قندهای محلول و نامحلول و میزان پروتئین در ریشه و اندام هوایی 2 رقم ماش سبز (گوهر و پرتو) 20 روزه در محیط کشت به شور هیدروپونیک با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام گرفت. سنجش کربوهیدارت‌ها با روش Kochert (1978)و سنجش پروتئین به روش lowry,et all951 انجام شد. آنالیز آماری داده‌ها با تجزیه واریانس و آزمون دانکن توسط نرم‌افزار SPSS در سطح احتمال 1٪ و 3 تکرار انجام شد. بنابر نتایج حاصل از این پژوهش، تحت تیمار توأإم سرب و اسید سالیسیلیک، میانگین قندهای محلول در برگ و ریشه‌ی گیاهان 20 روزه‌ی پرتو به طور معنی‌داری نسبت به شاهد کاهش یافت. هم‌چنین اسید سالیسیلیک باعث تعدیل اثرات تنش ناشی از سرب شد، اما در گیاهان 20 روزه‌ی گوهر شاهد افزایش قندهای محلول بودیم که در تیمارهایی که اسید سالیسیلیک وجود داشت این افزایش کمتر ازتیمارهای بود که فقط سرب در آن‌ها به کار گرفته شده بود . میزان نشاسته (قند نامحلول) در برگ و ریشه‌ی گیاهان 20 روزه‌ی در هر دو رقم با افزایش غلظت سرب در محیط هوگلند به طور معنی‌داری کاهش یافته این کاهش در رقم پرتو بیشتر از رقم گوهر بود. البته در مورد ریشه‌ی رقم گوهر 20 روزه افزایش قندهای محلول بودیم که در تیمارهایی که اسید سالیسیلیک وجود داشت این افزایش کمتر از تیمارهایی بود که فقط سرب در آن‌ها به کار گرفته شده بود. با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق که شامل پارامتر در دو رقم گوهر و پرتو بود. تحت تیمارهای 1، 2، 3، 4 میلی‌مولار نیترات سرب، میانگین تغییرات وزن تر ریشه و اندام هوایی ، طول ریشه، ساقه، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، سطح پهنک برگ‌ه سطح ویژه‌ی برگی (SLA) نسبت وزن برگی (LWR)، سطح برگ به وزن خشک کل گیاه (LAR) سرعت رشد نسبی (RGR)، رشد نسبی برگ (RLGR) افزایش ماده‌ی خشک گیاه در واحد سطح همگون (NAR) نسبت به شاهد کاهش و وزن مخصوص برگ (SLW) و محتوای آب در واحد سطح برگ (LWCA) در دوره‌ی رشدی 20 روزه دو رقم گوهر و پرتو نسبت به شاهدافزایش یافته‌آند.

نویسندگان

سمیرا خرسندی

کارشناس ارشد فیزیولوژی گیاهی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد

سمیه نیرومند

کارشناس ارشد شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • (اپوراکبر، ل.1382.بررسی اثرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی سالیسیلیک اسید بر رشد ...
  • اسیمایی، م. 1383.تآثیر اسید سالیسیلیک (SA)گزوژن بر روی فتوسنتز، رشد ...
  • آفربودنیا، ط.1384.بررسی اثرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ناشی از آلودگی سرب ...
  • -Kochert, G, 1978, Carbohaydrate determination by the phenol sulfuric acid ...
  • -Bates, L. S., Waldern , R. P., Teare, I. D, ...
  • -Cobbett, C., 2000, Phytochelatin biosynthesis and function in heavy metal ...
  • -Mishra, A.. & Choudhari, M.A., 1998, Amelioration of lead and ...
  • -Mohanty, N., & Vass, I., & Demeter, S., 1989, Copper ...
  • نمایش کامل مراجع