بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهری راهبرد مدیریت شهری در رسیدن به اهداف توسعه پایدار با رویکرد مشارکتی(مورد مطالعه: باقر شهر)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 370

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEUCONF05_549

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1397

چکیده مقاله:

از پدیده عمده ناپایدار کننده شهرها به ویژه در کشورهای درحال توسعه، گونه های شهری موجود در تمامی شهرها با نام، بافت قدیم یا بافت فرسوده است که روز به روز در حال گسترش می باشد. اینگونه سکونتگاه ها هر چند جلوه ای از قدمت را همراه خود دارند، اما عموما بازتابی از کاستی ها و نارسایی ها مانند کمبود خدمات و سرانه های شهری، شبکه ها و معابر ناموزون و غیر مفید، مشکلات زیست محیطی و... می باشند. نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی در کشورهای مختلف تاکنون به شکل های گوناگون سعی در مداخله در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده داشته اند اما تحقیقات نشان داده است که بیشترین عامل اثرگذاری بر بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری مشارکت و همکاری شهروندان با ایجاد نهادهای مردمی و بسیج می باشد. امروزه بافت های فرسوده شهری از جمله مهمترین معضلاتی هستند که گریبان گیر شهرها شده اند. این بافت ها به طور عمده بخش هایی از شهر هستند که از چرخه تکاملی حیات آن جدا گشته و به شکل کانون مشکلات و نارسایی ها درآمده اند. این درحالیست که این بافت ها از ظرفیت ها و قابلیت های نهان بسیاری برخودارند که اگر به فعلیت برسند می توانند در فرایند توسعه شهر به عنوان نیروی محرک استفاده شوند. از این رو توسعه نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری از اهداف اصلی نوسازی شهرها قرار گرفته است. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه راهکارهای بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهری باقر شهر در رسیدن به اهداف توسعه پایدار با استفاده از مدل تحلیلی سوات می باشد. برای رسیدن به این هدف با روش توصیفی- تحلیلی ابتدا به جمع آوری مهمترین نقات قوت و ضعف، فرصت و تهدیدات محدوده مورد نظر پرداخته شد و به هر یک ضریب اهمیت داده و در انتها استراتژی های راهبردی استخراج گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که تحولات شهرنشینی در دهه های اخیر با تغییرات عمده در بافت های شهری همراه بوده است. همچنین راهکارهای متناسب برای بهسازی و نوسازی و رفع معضلات بافت های فرسوده بسته به نوع مسیله، وسعت و شدت آن متفاوت است. از این رو بایستی برای ارایه راهکارها مناسب به بررسی مسیله و شناسایی ابعاد، وسعت و شدت آن پرداخته و علاوه بر آن زمینه های اولیه و علل شکل گیری بافت های فرسوده و نحوه ارتباط کالبدی و اجتماعی آن با بخش های مجاور را مورد تدقیق قرار داد.

نویسندگان

پروانه زیویار

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، تهران، ایران

مسعود یوسف نژاد

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، شهرری، تهران، ایران

حسن لطفی طلب

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، شهرری، تهران، ایران

نعمت حسین زاده

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، شهرری، تهران، ایران