مقایسه اثرات سیتوژنتیک پرتوگیری شغلی و پروگیری ازمنابع طبیعی

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 652

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CIGS12_0265

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1392

چکیده مقاله:

انسان همواره در معرض تابش پرتوهای طبیعی (با منشاء کیهانی و زمینی) و پرتوزاهای مصنوعی ساخت بشر (در پزشکی، صنایع و بخشهای تحقیقاتی) است. پرتوهای یونساز می توانند سبب انواع آسیبهای DNA از جمله شکستهای کروموزومی گردند که خود می تواند زمینه ساز بروز عوارض دیررس پرتوگیری مانند سرطان باشد. از طرف دیگر شواهدی نیز وجود دارند که پرتوگیری با دزهای کم در دراز مدت می تواند سبب تحریک پاسخهای ایمنی و آداپتیو شود. هدف از این تحقیق بررسی، ارزیابی و مقایسه وقوع شکست های کروموزومی در پرتوگیریهای شغلی از منابع مصنوعی (در مراکز صنعتی) و پرتوگیری از منابع طبیعی (در مناطق با پرتوزایی طبیعی بسیار بال) و مقایسه برخی پاسخهای ایمنی هومورال و سلولی است. به این منظور بررسی های سیتوژنتیک و ایمنی بر روی 35 نفر پرتوکار، 35 نفر از ساکنین مناطق با پرتوزایی طبیعی بسیار بال و 35 نفر شاهد با میانگین سنی و جنسیت مشابه صورت گرفت. آنالیز آماری نتایج نشان داد که میزان شکستهای ک روموزومی آستریک و دیسنتریک در لنفوسیتهای خون محیطی هر دو گروه آزمون افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت اما ارتباط دز- پاسخ مشاهده نشد. افزایش شکستهای کروماتیدی در ساکنین نسبت به کارکنان، احتمال سمیت شیمیائی م واد رادیواکتیو را مطرح می کند. پروفایل سیستم ایمنی هومورال تفاوت معنی داری در گروه ها نشان نداد اما در پاسخهای ایمنی سلولی، پاسخ تکثیری لنفوسیتها به میتوژن و درصد بروز فاکتور فعالسازی CD69 بر روی لنفوسیتهای T CD4+ فقط در گروه ساکنین مناطق با پرتوزایی طبیعی بالا افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد نشان داد که می تواند نوعی تحریک پاسخ ایمنی در نتیجه مواجهه با پرتوهای با آهنگ دز کم در این مناطق باشد. در کل در حدود دز پرتوگیری شده در این مطالعه شکستهای کروموزومی در لنفوسیتها همراه با نقص عملکرد در پاسخهای ایمنی آنها نبوده است.

نویسندگان

فریده ذاکری

پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای- سازمان انرژی اتمی ایران- امور حفاظت در برابر اشعه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • UNSCEAR, 1994. Sources and Effects of Ionizing Radiation, Report to ...
  • Zakeri, F., Rajabpour, M.R., Haeri, S.A., Kanda, _ Hayata, I., ...
  • Ghiassi Nejad, M., Zakeri, F., Assaei, R.Gh., Kariminia, A., 2004. ...
  • William M. Bonner, 2003. Low-dose radiation: Thresholds, bystander effects, and ...
  • Liu S.Z. 2007. Cancer control related to stimulation of immunity ...
  • IAEA. 2(M)1. Cytogenetic analysis for radiation dose assessmem. Technical report ...
  • _ J. K., Afzal, V., Olivieri, G. and Wolff, S. ...
  • نمایش کامل مراجع