اثر پایه های بذری کم رشد سیب بر تجانس و گیرایی پیوند با ارقام تجارتی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 750

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CIGS13_1007

تاریخ نمایه سازی: 7 بهمن 1393

چکیده مقاله:

بهمنظور بررسی تجانس و گیرایی بین پایه و پیوندک(Scion-Rootstock Affinity) در ارقام متفاوت سیب، صفات رشدی تعیین کننده شامل 1) قطر پایه، 2) قطر تنه در محل پیوند، 3) قطر تنه در محل بالای پیوند در 6 تکرار از هر ترکیب پایه پیوندی اندازه گیری شد.طی سال های 1387-1384 ، برنامه ارزیابی صفات رویشی، قدرت رشد و عادت رشد درختان ارقام بومی و وارداتی کلکسیون ملی ارقام سیب در کرج منجر به گزینش گروهی از ارقام کم رشد مانند مربایی، زینتی و آزایش با ارتفاع کم، قطر سایه گستر محدود، تاج متراکم و تحمل بالا به زردبرگی ولی بدون ارزش تازه خوری گردید. این ارقام به منظور اصلاح پایههای بذری به عنوان والدهای مناسب برای احداث خزانه سلکسیون و باغ بذری مورد استفاده قرار گرفت( 1). بر اساس گروه بندی صفات رویشی و قدرت رشد، ارقام والد پاکوتاه وکم رشد بهعنوان والد مادری برای برنامه اصلاح پایه بذری گزینش شدند. در این تحقیق اثر پایه های کم رشد والدهای آزایش، مربایی 1 و مربایی 2 (با دو منشا متفاوت) از نظر گیرایی با پیوندکهای ارقام تجارتی گلدن دلیشز، رد دلیشز، گرانی اسمیت، برابرن، گلاب کهنز و گالابررسی شدند. این آزمایش درایستگاه تحقیقات باغبانی مشکین آباد وابسته به موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر طی دو فصلرویشی در سالهای 1391 و 1392 بر نهالهای 2 و 3 ساله صورت گرفت. آزمایش فاکتوریل چندعاملی با سه عامل پایه بذری در سه سطح، رقم در شش سطح و سال در دو سطح در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام گرفت. آنالیز واریانس و مقایسات میانگین توسط نرم افزارSPSSانجام شد. نتایج حاصل از مقایسات میانگین به روش دانکن نشان داد ارقام پیوند شده بر نتاج پایه بذری والد مادری مربایی 1، صفت قطر تنه در محل بالای پیوند دارای کمترین افزایش قطر نسبت به قطر نتاج والدهای مربایی 2 و آزایش بود. مقایسات میانگین صفات در ارقام پیوندی بر نتاج هر 3 والد مادری طی دو فصل رویشی نشان داد قطر تنه در سه محل زیر پیوند، محل پیوند و بالای پیوند در سال دوم نسبت به سال اول همواره افزایش نشان داد. نتایج حاصل از مقایسات میانگین در تمام بررسیها کمترینافزایش قطر در رقم رد دلیشز ثبت گردید. ( هدف از این تحقیق بررسی تجانس و گیرایی بین پایه و پیوندک در ارقام متفاوت سیب، صفات رشدی تعیین کننده شامل 1) قطر پایه، 2 قطر تنه در محل پیوند، 3) قطر تنه در محل بالای پیوند در هر ترکیب پایه پیوندی بود.

نویسندگان

میترا قنبرلو

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی- میوه کاری- دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

حسن حاج نجاری

دانشیار پژوهشی، واحد دانه دارها، بخش تحقیقات باغبانی، موسسه تحقیقات اصلاح تهیه نهال و بذر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حاج نجاری ح. 1388. باغ بذری سیب و کاربرد آن ...
  • Angell, G. 2004. Effect of rootstock and inter stock grafted ...
  • Lapins, K.O., 1974. Spur type growth habit in 60 apple ...
  • Pelton, J.S., 1964. Genetic and morphogenetic studies of angisperm single-gene ...
  • نمایش کامل مراجع