ضرورت تولید بذر هیبریدF1 سبزی و صیفی با استفاده از ژرم پلاسم بومی در ایران

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,638

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CIGS13_1112

تاریخ نمایه سازی: 7 بهمن 1393

چکیده مقاله:

موقعیت منحصر به فرد کشور ایران به لحاظ وجود تنوع ژنتیکی در بسیاری از گونه های سبزی و صیفی ایجاب می نماید که جهت بهره مندی هرچه بیشتر از این گنجینه پرارزش، در کنار سایر روش های بهنژادی از قبیل جمع آوری، مقایسه و بهبود جمع ی ت ها ی موجود ، اقدام به توسعه روش های متنوع اصلاحی از طریق تلاقی بین ارقام و یا استفاده از خاصیت هتروزیس نمود. تولید تجاری بذر هیبریدF 1مستلزم در اختیار بودن لاین های نرعقیم و نگهدارنده مربوطه در جمعیت های مورد اصلاح می باشد زیرا در غیر ای ن صورت و با وارد نمودن چنین ژنوتیپ هائی از منابع خارجی، نیاز به صرف حداقل 6 سال وقت اضا فی بر ای تلاق ی ها ی برگش تی م ی باشد . به دلیل حساسیت شدید برخی از این گونه ها به عوامل محیطی و در برخی از موارد عدم سازگاری ارقام خارجی با شرایط تولید داخل کشور ،واردات بذر مشکلات عدیده ای را سبب می شود. از طرفی توده های بومی متنوع و سازگار با اقلیم های خاص در کشور به میزان فوق العاده زیادی وجود دارد که بسیاری از آنها در معرض فراموشی و فرسایش ژنتیکی قرار داشته و به سرعت توان رقابت با ارقام وارداتی را از دست می دهند. در این مقاله جهت حفظ و بهره مندی قسمتی از موجودیت این ژرم پلاسم ارزشمند، استراتژی تولید بذر هیبرید بااستفاده از جمعیت های بومی مطرح و ضمن ارائه نتایج طرح های تحقیقاتی اجرا شده طی 15 سال اخیر در این زمینه که حاکی از وجود ژنوتیپ های نرعقیم و نگهدارنده مربوطه و بروز هتروزیس معنی دار در برخی از ترکیبات بین والدین استخراج شده از توده های بومی پیاز می باشد، به جمع بندی و ذکرنقاط قوت و تنگناها پرداخته خواهد شد

کلیدواژه ها:

هیبرید – ژرم پلاسم بومی – نرعقیمی-

نویسندگان

عماد شاه منصوری

اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

زهرا عباسی

اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • شاه منصوری، ع.1383. بررسی امکان شناسایی و تکثیر ژنوتیپ های ...
  • شاه منصوری، ع. 1386. بررسی امکان دستیابی و تکثیر ژنوتیپ ...
  • شاه منصوری‌ع. عباسی، ز. 1389 گزارش بررسی دو مکانیسم نرعقیمی ...
  • یزدی صمدی، ب. محمدی، و. عبدمیشانی، س. 1389 . بهنژادی ...
  • - Frankel, R. (1983). Heterosis. Springer- verlag, Berlin. 290 p. ...
  • - Pike, L.M. 1986 _ Onion breeding _ In : ...
  • _ Rabinowitch, H.D. 1990. Onions and Allied crops .CRC press. ...
  • - Rabinowitch, H.D. and Currah, L.2002. Allium Crop Science: Recent ...
  • نمایش کامل مراجع