شناسایی و رتبه بندی عوامل برون سازمانی موثر در ایجاد بنادر الکترونیکی در ایران(مطالعه موردی : اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان - بندر انزلی)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 384

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

COMCONF02_060

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395

چکیده مقاله:

زندگی در عصر کنونی با یک قرن پیش تفاوت های زیادی کرده است. شاید افرادی که در سالهای نه چندان دور می زیسته اند هر گز باور نمی کردند که در 30 تا 40 سال آینده فن آوری اطلاعات و ارتباطات امکاناتی را فراهم خواهد کرد که انسانها بتوانند به راحتی از یک طرف دنیا با طرف دیگر دنیا نه تنها صحبت بکنند بلکه تصویر یکدیگر را نیز ببینند.امروزه در دهکده جهانی که فن آوری اطلاعات و ارتباطات ایجاد کرده است از جزئی ترین امور گرفته تا اموری همچون بانکداری، پزشکی ، فنی، هتلداری ، هواپیمایی و بسیاری از امور دیگر از بسترهای الکترونیکی جهت ارائه خدمات ارزان، سریع و قابل اعتماد استفاده می نمایند. صنعت حمل و نقل و به خصوص حمل و نقل دریایی نیز از این فن آوری بی نصیب نبوده و با بکارگیری فن آوری های جدید توانسته است حجم زیادی از اطلاعاتی که در اثر تقاضای روزافزون حمل و نقل دریایی بوجود آمده است را در کسری از زمان، پردازش و خدمات مناسبی مرتبط با تقاضاهای ارسالی را ارائه نماید. اینجاست که بنادر و صنعت حمل و نقل در مرحله گذر از سیستم سنتی به سمت دنیای دیجیتالی است و مفهوم بندر الکترونیک نیز همانند مفاهیم شهر الکترونیک، بانکداری الکترونیک، یادگیری الکترونیک و بسیاری دیگر از واژه های این چنینی متداول شده اند. استفاده موثر از فن آوری اطلاعات و ارتباطات در بنادر، علاوه بر کاهش هزینه ها، کاهش زمان ارائه خدمات و کاهش خطای انسانی ، موجب آسان سازی فرآیند های تجاری می شود. همزمان با بکارگیری فن آوری اطلاعات و ارتباطات در بنادر بدیهی است که برخی از پارامترهای کسب و کار و برخی از فرآیندها می بایسن باز طراحی و باز مهندسی شوند که این پارامترها و عوامل بسته به قوانین، ناحیه جغرافیایی و بسیاری از پارمترهای دیگر از کشوری به کشور دیگر می تواند متفاوت باشد. عوامل موثر در ایجاد بنادر الکترونیکی در ایران نیز فراوانند که از آن جمله می توان به عوامل فن آوری ، عوامل بیرونی (خارجی) و عوامل درونی (سازمانی) اشاره کرد که در این مقاله سعی شده است ضمن بیان ویژگیها و مشخصات بندر الکترونیک و تجارت الکترونیک در بنادر، عوامل برون سازمانی موثر در ایجاد بنادر الکترونیکی در ایران شناسایی و رتبه بندی شود تا مدیران با علم به میزان تاثیر هر یک از عوامل، برنامه ریزی و سرمایه گذاری مناسب تری در بهبود عوامل برون سازمانی شناسایی شده نمایند تا ایجاد بنادر الکترونیکی در ایران با سرعت بیشتری دنبال شود

نویسندگان

علی اکبر عیسی زاده

کارشناس ارشد شبکه های کامپیوتری ، اداره کل بنادر و دریانوردی استان گیلان ، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :