کاربرد رویکرد حل مسأله در سطوح پائین تر شناختی : درس های اجتماعی و انسانی دورة ابتدایی

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,844

فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CONF003_018

تاریخ نمایه سازی: 5 مرداد 1386

چکیده مقاله:

دانش آموزان دوره های مختلف تحصیلی نیاز به فرصتهای فراوان برای وارد شدن در حل مسأله دارند، بخصوص مسائلی که ناشی از زندگی معمول آنهاست . مسائلی که ذهن دانش آموز را به تحیر می اندازد و اعتقاد او را غیریقینی می کند، مسائلی که هدفدار و مبتنی بر رغبت ها و انگیزه های دانش آموز باشند و بصورت پروژه ای برای چالش او در موضوعات مورد توجه ، زنده و جاذب و تفکر برانگیز باشند . حل مسأله و پژوهشگری زمینه مناسبی برای پید اکردن معنی در یادگیری ها، همیاری در حل مسأله و مشارکت در یادگیری ها با توجه به بستر و بافت مسائل می باشد . یافتن وحدت و ارتباط زمینه های موضوعی ، آشنایی با زیر و بم مسائل شهروندی ، دریافت معنادارتری از ادبیات، تاریخ و تحولات اجتماعی ، مسائل اقلیمی و جغرافیائی، محیط زیست، مسائل حقوقی و اقتصادی، تقویت مهارتهای تفکر انتقادی ، درک مطلب، تصمیم گیری ، فهم مطالب و برقراری ارتباط و مفاهمه از طریق رویکرد حل مسأله در درس های اجتماعی و انسانی امکان پذیر می گردد . در چنین دروسی توانایی در اختیار قرار دادن امکانات غنی برای پیشبرد مهارتهای تفکر بخصوص زمینه سازی مهارتهای تفکر سطح بالا چون حل مسأله ، برنامه ریزی و تصمیم سازی را در میان دانش آموزان دوره های مختلف و از جمله در سالهای ابتدائی دارند . اما، به نظر می رسد کمتر برای این مقصود مورد استفاده واقع می شوند . در مورد رویکرد حل مسأله و کاربرد آن در آموزش دروس مختلف، بخصوص درس های اجتماعی و انسانی، برداشت دقیق و منسجمی وجود ندارد و معمولاً تصوری خط کشی شده از مراحل رویکرد حل مسأله و محدودیت آن در بکارگیری در کلاسهای معمول وجود دارد . حال آن که رویکرد حل مسأله در طیف گسترده ای از موقعیتهای یادگیری و در سطوح مختلفی از دشواری از سطح تفکر عملیاتی تا سطح تفکر فراانتزاعی قابل بکارگیری است . این مقاله برگرفته از پژوهشی است که توسط مؤلف در زمینه کاربرد رویکرد حل مسأله در حوزة درس مطالعات اجتماعی صورت گرفته است و با مطالعات تکمیلی مرتبط با دورة ابتدایی همراه شده است . این مطالعه کوشش دارد تا از طریق بررسی جایگاه و ویژگیهای رویکرد حل مسأله در برنامه درسی و آموزش، بخصوص در دورة ابتدایی و حوزه مطالعات اجتماعی و انسانی، همراه با شناسایی تجربیات و رویکردهای حل مسأله در سطوح مختلفی از تفکر و پیچیدگی مسائل، مفروضات و اصول کاربرد رویکرد حل مسأله را در سطوح پائین تر حوزة شناختی ( دورة ابتدایی ) ارائه نماید . در این مطالعه، موقعیت های حل مسأله و کاوشگری در سطوح پائین تر دورة شناختی در چهار دسته معرفی می گردد . این موقعیت ها که از تجربیات و الگوهای مطرح شدة رویکرد حل مسأله متناسب در این سنین گرفته شده است، با تأکید بر حوزة مطالعات اجتماعی و انسانی دورة ابتدایی شامل کاوشگری های متأثر از کنجکاوی، زمینه ها و مسائل مبتنی بر درک اطلاعات و مفاهمه با دیگران، کاوشگری متأثر از داده ها یا نظرگاههای متعارض و کاوشگری متأثر از احساس مشکل با کمک معلم می باشد .

کلیدواژه ها:

موقعیت حل مسأله ، دورة ابتدایی ، سطوح پائین تر شناختی ، کاربرد رویکرد حل مسأله ، کاوشگری ، مطالعات اجتماعی و انسانی ، درک اطلاعات و مفاهمه ، کنجکاوی

نویسندگان

نادر سلسبیلی

عضو هیئت علمی پژوهشکده تعلیم و تربیت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • (بیلر رابرت؛ 1369؛کاربرد روان‌شناسی در آموزش؛ جلد اول؛ چاپ سوم؛ ...
  • (پیاژه ژان; 1367; روان‌شناسی و دانش‌آموزش و پرورش; چاپ دوم; ...
  • جویس، بروس; ویل، مارشا، شاورز بورلی; 1376; الگوهای تدریس; محمدرضا ...
  • مهرمحمدی محمود; 1374؛ چرا بید برنامه‌های درسی را به سوی ...
  • احمدی غلامعلی؛ 1380؛ کاربرد روش حل مساله در آموزش علوم، ...
  • سلسبیلی نادر; 1383; ارائه چهارچوب نظری، طراحی، تدوین و اجرای ...
  • سلسبیلی نادر; الف 1384; ارائه چهارچوب نظری، طراحی، تدوین و ...
  • سلسبیلی نادر; ب 1384; آشنایی با تجربیات و طرح‌های حوزه ...
  • )2) Massialas B. G. (1991). Discovery and Inquiry Methods. In ...
  • (4) Westwood Geraldine E. (1993). Integrating Thinking Skills in to ...
  • (5) Van Sickle Ronald L. (1990). Problem Solving in Social ...
  • (9) Marzano Robert J. and Others. (1988). Dimensions of Thinking: ...
  • (11) Ediger Marlaw. (1991). Interest, Social Studies, and the Emerging ...
  • (12) Solomon Warren. (1987). Improving Students' Thinking Skills Through Elementary ...
  • (16) Wynn Charles T. (1989). Decision Making and Postformal Thought: ...
  • نمایش کامل مراجع